Storing Amsterdam, NS-medewerkers geven informatie (foto: NS)

Uitzendkrachten mogen na petitie bij NS blijven werken

De uitzendkrachten die eigenlijk per 1 januari ontslagen zouden worden, mogen alsnog bij NS blijven werken. Dat is het resultaat van een petitie die is aangeboden aan president-directeur Roger van Boxtel. De medewerkers liepen het risico hun baan kwijt te raken door nieuwe regels in de Wet Arbeidsmarkt in Balans.

Vakbond FNV, die betrokken was bij de petitie, is blij en tevreden over de uitkomst.  “Een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar voor ruim honderd uitzendkrachten van de NS-klantenservice. Door de FNV-petitie en uitleg van ons, heeft NS besloten dat de uitzendkrachten mogen blijven en dat is heel goed nieuws”, vertelt Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor.

Payrolling

Het heikele punt was hier in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) het verschil tussen flex en vast werk duidelijker wordt gemaakt. NS vreesde dat de uitzendkrachten onder payrolling zouden vallen en wilde daarom afscheid nemen van de medewerkers. Maar er is een verschil tussen uitzenden en payrolling, waarbij onderscheid wordt gemaakt in wie de werving en selectie doet en of de werknemers wel of niet exclusief ter beschikking worden gesteld. Omdat YoungCapital een uitzender is volgens de regels, verandert niets in de feitelijke situatie en blijven de uitzendkrachten gewoon uitzendkrachten.

Janssen: “Bij opvolgende uitzendwerkgevers kan het lastiger te bepalen zijn of iemand uitzendkracht of toch payroller is, maar in het geval van de NS en Young Capital was het helder. Gelukkig hebben we de NS daarvan weten te overtuigen.” Naar aanleiding van de breed gesteunde petitie en het gesprek met de FNV, heeft NS aangegeven dat NS de onbedoelde uitwerking van onduidelijke wetgeving niet op de betrokken uitzendkrachten wil afwentelen.

Vaste dienst

De medewerkers bij de NS-klantenservice werken dus via YoungCapital. Bij een goede beoordeling treden ze bij de uitzender in dienst en ze mogen solliciteren op banen bij de spoorvervoerder. De vakbond pleit ervoor om medewerkers die structurele werkzaamheden verrichten niet via een derde partij in te zetten. “Beter is het dat ze gewoon bij NS werken, net als andere collega’s van de klantenservice. Dan heb je gelijke arbeidsvoorwaarden voor gelijk werk”, aldus Janssen.

Lees ook:

NS-medewerkers starten petitie voor behoud flexmedewerkers

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.