Nieuwe trein Zwolle-Enschede Zwolle-Kampen

Overleg over cao Multimodaal strandt door ontbreken Qbuzz

Nieuwe trein Zwolle-Enschede Zwolle-Kampen

De onderhandelingen tussen vakbonden en regionale vervoerders Arriva, Keolis en Qbuzz over een nieuwe cao Multimodaal zijn nog steeds niet begonnen. Qbuzz is nog niet toegetreden tot de Vereniging Werkgevers Multimodaal Openbaar Vervoer en maakt dus geen deel uit van de onderhandelingsdelegatie. Zolang de delegatie alleen Keolis en Arriva vertegenwoordigt, vinden de vakbonden het onzinnig om over een cao te praten. 

Onacceptabel, kleuterachtig en respectloos zijn enkele termen die de bonden VVMC, FNV en CNV in de mond nemen over de huidige gang van zaken. Dit gedrag getuigt volgens de drie van minachting richting de bonden én naar het eigen personeel. Bovendien zouden werkgevers zich schuldig maken aan ‘elitair gedrag’. De oude cao Multimodaal is vorig jaar afgelopen en inmiddels zijn drie pogingen om te starten met onderhandelingen voor een nieuwe cao mislukt.

Toetreding

Arriva laat namens de werkgeversvereniging weten teleurgesteld te zijn dat de bonden hebben besloten het overleg op te schorten en pas verder willen praten op het moment dat Qbuzz is toegetreden tot de delegatie. Daardoor moeten werknemers langer op een nieuwe cao wachten. Voordat Qbuzz deel kan uitmaken van de vereniging moeten nog zaken worden aangepast, zoals de statuten. Volgens Arriva loopt die procedure en de vervoerder zegt de aantijgingen van de vakbonden dan ook niet te herkennen.

De bonden spreken echter van ‘het systematisch vertragen van de toegang van Qbuzz aan de onderhandelingstafel’. Dit komt op hun over als een zware vorm van disrespect, omdat de regionale vervoerder niet meer kan aanhaken als de onderhandelingen eenmaal zijn gestart. “Daarmee worden direct de rechten van de werknemers van Qbuzz, die tot december 2018 werknemers van Arriva waren, met voeten getreden”, aldus de VVMC. Die bond benadrukt opnieuw dat werkgevers de belangen van de medewerkers voorop moeten stellen.

Directieoverleg

VVMC, FNV en CNV willen door middel van een gesprek met directeuren van Keolis en Arriva zorgen dat Qbuzz snel toegelaten wordt tot de werkgeversvereniging. De bonden vragen namelijk al om die toetreding sinds december 2018, het moment waarop Qbuzz het vervoer is gaan verzorgen in de concessie DMG. Tijdens dit gesprek moet dus ook de directeur van Qbuzz uitgenodigd worden, zodat er meteen de juiste stappen gezet kunnen worden richting een cao Multimodaal 2020.

KNV zal het gesprek met de drie directeuren oppakken en Anne Hettinga, Frank Janssen en Gerrit Spijksma uitnodigen. Er moet voor 16 januari een datum voor dit gesprek bekend zijn. Als daar niet op wordt ingegaan, sluiten de bonden acties niet uit.

Lees ook:

VVMC: vervoerders moeten medewerkers vooropstellen

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Overleg over cao Multimodaal strandt door ontbreken Qbuzz | OVPro.nl
Nieuwe trein Zwolle-Enschede Zwolle-Kampen

Overleg over cao Multimodaal strandt door ontbreken Qbuzz

De onderhandelingen tussen vakbonden en regionale vervoerders Arriva, Keolis en Qbuzz over een nieuwe cao Multimodaal zijn nog steeds niet begonnen. Qbuzz is nog niet toegetreden tot de Vereniging Werkgevers Multimodaal Openbaar Vervoer en maakt dus geen deel uit van de onderhandelingsdelegatie. Zolang de delegatie alleen Keolis en Arriva vertegenwoordigt, vinden de vakbonden het onzinnig om over een cao te praten. 

Onacceptabel, kleuterachtig en respectloos zijn enkele termen die de bonden VVMC, FNV en CNV in de mond nemen over de huidige gang van zaken. Dit gedrag getuigt volgens de drie van minachting richting de bonden én naar het eigen personeel. Bovendien zouden werkgevers zich schuldig maken aan ‘elitair gedrag’. De oude cao Multimodaal is vorig jaar afgelopen en inmiddels zijn drie pogingen om te starten met onderhandelingen voor een nieuwe cao mislukt.

Toetreding

Arriva laat namens de werkgeversvereniging weten teleurgesteld te zijn dat de bonden hebben besloten het overleg op te schorten en pas verder willen praten op het moment dat Qbuzz is toegetreden tot de delegatie. Daardoor moeten werknemers langer op een nieuwe cao wachten. Voordat Qbuzz deel kan uitmaken van de vereniging moeten nog zaken worden aangepast, zoals de statuten. Volgens Arriva loopt die procedure en de vervoerder zegt de aantijgingen van de vakbonden dan ook niet te herkennen.

De bonden spreken echter van ‘het systematisch vertragen van de toegang van Qbuzz aan de onderhandelingstafel’. Dit komt op hun over als een zware vorm van disrespect, omdat de regionale vervoerder niet meer kan aanhaken als de onderhandelingen eenmaal zijn gestart. “Daarmee worden direct de rechten van de werknemers van Qbuzz, die tot december 2018 werknemers van Arriva waren, met voeten getreden”, aldus de VVMC. Die bond benadrukt opnieuw dat werkgevers de belangen van de medewerkers voorop moeten stellen.

Directieoverleg

VVMC, FNV en CNV willen door middel van een gesprek met directeuren van Keolis en Arriva zorgen dat Qbuzz snel toegelaten wordt tot de werkgeversvereniging. De bonden vragen namelijk al om die toetreding sinds december 2018, het moment waarop Qbuzz het vervoer is gaan verzorgen in de concessie DMG. Tijdens dit gesprek moet dus ook de directeur van Qbuzz uitgenodigd worden, zodat er meteen de juiste stappen gezet kunnen worden richting een cao Multimodaal 2020.

KNV zal het gesprek met de drie directeuren oppakken en Anne Hettinga, Frank Janssen en Gerrit Spijksma uitnodigen. Er moet voor 16 januari een datum voor dit gesprek bekend zijn. Als daar niet op wordt ingegaan, sluiten de bonden acties niet uit.

Lees ook:

VVMC: vervoerders moeten medewerkers vooropstellen

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.