Twee NS-treinen halteren op Utrecht CS

Medewerkers vragen hoger loon en minder werkdruk in nieuwe NS-cao

Als NS in de toekomst voldoende nieuwe medewerkers wil aantrekken en behouden, moet de vervoerder aan medewerkers een aantrekkelijk aanbod bieden. Dan valt te denken aan goede arbeidsvoorwaarden, maatregelen voor duurzame inzetbaarheid en zeggenschap over de eigen werksituatie. Met voorstellen voor de nieuwe cao, wil FNV Spoor alvast een begin maken. 

De vakbond stelt voor de cao te laten gelden van 1 april 2020 tot 31 maart 2021. Twee onderwerpen hebben prioriteit gekregen. Als eerste het gezond behalen van de eindstreep, zowel voor oudere werknemers als voor jongeren. Ouderen hechten met name aan de mogelijkheid om eerder te stoppen, terwijl jongeren vragen om een betere balans tussen werk en privé.

Bovendien moeten de lonen, toeslagen en vergoedingen omhoog. “Gedurende de afgelopen jaren hebben de medewerkers van NS hun looneis steeds moeten matigen. Over het jaar 2019 is er slechts een loonsverhoging van 1,2 procent geweest, wat maar liefst 1,43 procent lager is dan het inflatieniveau van het afgelopen jaar”, aldus de vakbond. Ditmaal wordt ingezet op een verhoging van 5 procent.

Dienstverlening

In een toelichting op de nieuwe voorstellenbrief, maakt de vakbond duidelijk dat medewerkers soms voelen dat er steeds meer druk op ze wordt gezet en dat die hoge werkdruk het lastiger maakt om het werk goed te doen. Dit is helaas een negatief resultaat gevolg van de betere prestaties en de verder reikende ambities van de spoorvervoerder. “Gevolg: een steeds groter wordende druk op de dienstverlening, welke uiteindelijk ten koste van de dienstverlening zal gaan”, aldus de vakbond.

Die hogere druk zal het nog lastiger maken om nieuw personeel binnen te halen en te behouden. Een hoog aantal medewerkers zal de komende jaren met pensioen gaan en bovendien hebben jongeren de keus uit veel meer beroepen en sectoren. NS moet daarom extra veel moeite doen om een zo aantrekkelijk mogelijke werkgever te worden.

Balans

Vooral jongeren hechten veel waarde aan een goede werkbalans, zo blijkt uit een enquête die is ingevuld door 3.000 leden en gesprekken die FNV heeft gevoerd met niet-leden. Dit kan volgens hen bereikt worden door gezondere roosters en arbeidsomstandigheden. Om die reden vindt de vakbond het belangrijk dat mensen meer invloed moeten krijgen op de eigen werktijden.

Dit houdt verder in dat medewerkers in privétijd het recht hebben om niet bereikbaar te zijn en FNV Spoor gaat bij de werkgever een pleidooi houden voor meer thuiswerken. Om dit mogelijk te maken kan NS aan medewerkers een onkostenvergoeding bieden voor een internet-verbinding en apparatuur zoals laptop of tablet. Om ervoor te zorgen dat ouderen gezond de eindstreep halen, wil de vakbond dat medewerkers drie jaar voor de individuele AOW-leeftijd al met pensioen kunnen gaan.

Overwerk

Medewerkers willen weliswaar meer invloed op hun eigen werktijden, maar dat betekent niet dat ze niet willen overwerken. Leden gaven namelijk massaal aan dat ze er geen moeite mee hebben om over te werken. Daar waren wel voorwaarden aan verbonden: het aantal uren moet binnen de perken blijven, een fatsoenlijke compensatie is cruciaal en ze moeten er op tijd over horen. Nog eens vijf maatregelen moeten dit faciliteren.

Bovendien eist de vakbond dat medewerkers vanaf een leeftijd van vijftig jaar kunnen weigeren om nachtdiensten te draaien, een verhoging van de toeslag op over- en meerwerk met 50 procent en een vast contract voor uitzendkrachten na negen maanden en een werkgarantie van vijf jaar voor iedere NS’er. Dit hoewel de Raad van Bestuur eerder besloot een advies van de Centrale Ondernemingsraad om een werkgelegenheidsgarantie voor vijf jaar af te geven, niet over te nemen.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.