Minister wil onbeschoft gedrag in OV aanpakken

Dat OV-medewerkers tijdens de coronacrisis in het gezicht worden gehoest en onbeschoft worden behandeld maakt minister Cora van Nieuwenhuizen “ongelooflijk boos.” De bewindsvrouw van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat er een protocol moet komen voor beschaafd reizen met het OV.

Het protocol moet duidelijk maken wat wel en niet mag. De minister zegt zich “ongelooflijk boos” te maken over mensen die “denken dat het lollig is om mensen in hun gezicht te hoesten”. In het protocol staan spelregels die aangeven “hoe je je fatsoenlijk moet gedragen, als mensen het kennelijk zelf niet snappen”, zegt Van Nieuwenhuizen.

Alleen reizen met OV als het echt nodig is

De regels in het protocol zijn opgesteld in samenwerking met vertegenwoordigers van NS en het stad- en streekvervoer. Ze zullen voor alle vormen van openbaar vervoer gelden. De minister benadrukt verder dat mensen alleen met het OV moeten gaan als het echt nodig is, maar dat er ruimte voor flexibiliteit moet zijn. “Mensen moeten hun gezond verstand gebruiken.”

Steun van werkgeversvoorzitters

Het onbeschofte gedrag tegen onder meer medewerkers in het OV is ook de voorzitters van twee werkgeversorganisaties een doorn in het oog. Hans de Boer van VNO-NCW en Jacco Vonhof van MKB Nederland vragen om een correcte behandeling van OV-personeel. “Heb respect voor vrachtwagenchauffeurs en OV-personeel en gedraag je normaal. Zorg juist een beetje extra voor deze belangrijke beroepsgroepen die ons land mede draaiend houden.”

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.