Mondkapje (Afbeelding van Emilian Robert Vicol via Pixabay)

‘Onwaarschijnlijk dat conducteurs mondkapjesplicht in OV gaan handhaven’

Mondkapje (Afbeelding van Emilian Robert Vicol via Pixabay)

Handhaving van de mondkapjesplicht voor passagiers in treinen wordt waarschijnlijk niet primair een taak voor conducteurs, zegt een woordvoerder van NS. Vakbond voor spoorwegpersoneel VVMC plaatste daar eerder donderdag vraagtekens bij. “Wij vinden niet dat conducteurs straks voor politieagent moeten gaan spelen in de trein”, zei vakbondsbestuurder Wim Eilert. De handhaving wordt een taak van Veiligheid & Service-medewerkers

“Wie vanaf juni in de trein reist en geen mondkapje draagt, kan bijvoorbeeld worden gevraagd om de trein bij het volgende station te verlaten en daar een mondkapje aan te schaffen”, zegt de NS-woordvoerder tegen ANP. Hij verwijst naar een uitspraak van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag bij het tv-programma Op1. Ook branchevereniging OV-NL benadrukte woensdag dat vanaf 1 juni het niet dragen van een mondkapje op een boete kan uitlopen.

Hoogte boete

Het gaat dan wel om een uiterste middel, als reizigers zich niet houden aan de instructies van het personeel. “Bij weigering volgt eventueel een boete. Hoe hoog die dan is weten wij ook nog niet.” De toezichthoudende Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) van alle vervoerbedrijven hebben de handhavende bevoegdheden gekregen ten aanzien van Covid-19 bepalingen. Daardoor zijn zij bevoegd om instructies te geven, die opgevolgd moeten worden en kunnen boetes opleggen.

De NS is volgens hem doorlopend met de bonden in gesprek. Of en hoe personeel voorzien wordt van mondkapjes kan hij nog niet zeggen. Premier Mark Rutte zei tijdens de persconferentie dat het zou gaan om mondkapjes, zoals die ook worden gegeven aan politie. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van de verplichte bescherming. Hema en Etos op de stations laten weten op korte termijn mondkapjes te gaan verkopen bij de filialen op de stations.

VVMC

Spoorvakbond VVMC maakt zich alsnog zorgen en gaat daarom de komende tijd met alle leden in gesprek en ook met de vervoerder zelf. Bestuurder Eilert zal daarbij ook vragen hoe het spoorwegpersoneel wordt beschermd tegen het coronavirus, omdat medewerkers lange tijd met reizigers in een afgesloten ruimte zitten.

De VVMC zegt ook verrast te zijn over het besluit om weer 100 procent te gaan rijden vanaf 1 juni. De spoorvakbond vreest voor een stormloop op het OV. Een eerste signaal daarvan is volgens hem een te volle trein die donderdagochtend door de politie moest worden leeggemaakt nadat passagiers niet wilden uitstappen. “Er wordt een versoepeling aangekondigd, en meteen zie je het effect ervan in de vorm van een overvolle trein. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “‘Onwaarschijnlijk dat conducteurs mondkapjesplicht in OV gaan handhaven’”

Raymond Van Den Hoven|12.05.20|16:16

Trein staat aan een kant van het perron. Het is 2 minuten voor vertrektijd. Een andere trein arriveert langs hetzelfde perron zodat reizigers kunnen overstappen. Van de 100 overstappers dragen er 40 geen mondkapje. Er zijn 2 conducteurs maar die staan aan het begin van de trein, ver weg van de overstappers. De trein vertrekt op tijd. De conducteurs gaan de trein in en dan….?

Claudia Verschuren|01.06.20|12:12

Ik zit vandaag in de bus en in 2 treinen, degenen die geen mondkapje dragen zijn in beide.. het personeel!!??
Zowel op de peronnnen en het voertuig.
Daar gaat het goede voorbeeld!

Ben Wildeman|26.06.20|15:01

Ik heb slecht functionerende longen[indertijd infectie gehad en aan de beademing gelegen]
Mijn neus moet vrij blijven anders krijg ik ademnood,vaak adem ik dan ook door mijn mond Dus zo,n vervloekt mondkapje is voor mij niet te dragen Dus maw ik heb min of meer huisarrest.Het enigste is >wel een kapje,maar dan onder mijn kin laten hangen en bij een eventuele controle even opdoen,en als de controle weg is direct weer omlaag dat ding

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.