GVB, Veiligheid&Service (foto: GVB Verbindt)

Kabinet wil altijd celstraf voor geweld tegen mensen met publieke taak

Mensen die geweld plegen tegen mensen die een publieke taak uitvoeren, komen er straks in de rechtbank niet meer van af met een taakstraf. Het gaat niet alleen om geweld en agressie tegen politiemensen, brandweer of opsporingsambtenaren, maar ook om bijvoorbeeld medewerkers in het openbaar vervoer. Daders zullen dan altijd een celstraf moeten uitzitten, staat in een wetsvoorstel.

Het kabinet wil dit geweld steviger aanpakken en daar past geen taakstraf bij, laten de ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weten. Een wetsvoorstel voor een uitgebreider taakstrafverbod hebben ze dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Meer bescherming

De ministers wijzen erop dat mensen met zo’n publieke taak elke dag hun nek uitsteken, de orde handhaven, onder gevaarlijke omstandigheden werken en hulp verlenen of mensen bijstaan in nood en soms acuut levensbedreigende situaties. Omdat hun werk handelend optreden vereist, hebben zij niet de mogelijkheid een stap terug te doen en zichzelf in veiligheid te brengen. Daarom verdienen zij meer bescherming, aldus de ministers. Er bestaat al een verbod op het opleggen van taakstraffen, als het gaat om ernstige zeden- en geweldmisdrijven.

Vakbond FNV is tevreden met het wetsvoorstel, al zou de vakbond ook graag zien dat er maatregelen worden genomen om voldoende veiligheidspersoneel op alle treinen te garanderen. Nu zouden er te vaak treinen rijden zonder conducteur of lange treinen met slechts één conducteur. Juist de inzet van voldoende personeel kan voorkomen dat er geweld wordt gebruikt door een reiziger.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Kabinet wil altijd celstraf voor geweld tegen mensen met publieke taak”

kees boer|14.07.20|17:17

Dat wordt eens hoogtijd

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.