Akkoord FNV Spoor voor start onderhandelingen met NS

Vakbond FNV Spoor gaat in gesprek met NS over de krimpplannen van de spoorvervoerder. De vakbond heeft van de leden ruim mandaat gekregen om samen met de Centrale Ondernemingsraad (COR) hiermee te starten. De onderhandelingen gaan woensdag 5 augustus van start en moeten leiden tot afspraken over een werkgarantie in ruil voor flexibiliteit en wendbaarheid, pensioenopbouw en tweejarige verlenging van de cao.

NS verwacht door de gevolgen van de coronacrisis tot 2025 fors te moeten besparen. De krimpplannen zijn nodig omdat verandering in reisgedrag en een economische krimp vermoedelijk leiden tot lagere reizigersopbrengsten. Het spoorbedrijf voorziet voor de komende vijf jaar 4,7 miljard euro minder omzet.

Kanttekeningen

De FNV-leden zijn het grotendeels met elkaar eens, want 88 procent stemde ermee in dat de vakbond het gesprek met NS aangaat. Zij plaatsen volgens FNV Spoor wel veel kritische kanttekeningen bij diverse thema’s binnen de plannen van de vervoerder. Een grote meerderheid gaf daarbij aan bereid te zijn tot actievoeren als dat nodig is om een goed resultaat af te dwingen.

NS houdt er rekening mee dat de komende jaren circa 2.300 arbeidsplaatsen moeten worden geschrapt. Desondanks kunnen volgens de vervoerder gedwongen ontslagen worden voorkomen, omdat in dezelfde periode zo’n 2.500 medewerkers met pensioen gaan. Desondanks hebben de plannen volgens FNV een “ongekende weerslag” op het blijvende personeel. Zo vreest de vakbond dat de werkdruk fors zal toenemen en zijn de functies die verdwijnen en vrijkomen niet één op één uitwisselbaar.

Totaalpakket

Onderhandelingen tussen NS en FNV over een nieuwe cao kwamen in maart stil te liggen door de uitbraak van het coronavirus. Het voorstel van de vervoerder om de gesprekken te hervatten, gaat samen met het streven naar een totaalpakket over werkgarantie bij flexibiliteit, perspectief en scholing om gedwongen ontslagen te kunnen voorkomen.

Door de veranderde situatie stelt NS daarnaast voor de bestaande cao en het Sociaal Plan ongewijzigd te laten en met twee jaar te verlengen. Dat betekent concreet dat de loonschalen gelijk blijven. FNV stelde in eerdere gesprekken juist dat het tijd was voor verbeterde arbeidsvoorwaarden.

Lees ook:

NS voorziet schrappen 2.300 banen, maar geen gedwongen ontslagen
FNV: ‘krimpplannen NS hebben ongekende weerslag op personeel’

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.