Arriva rust alle controleurs en handhavers uit met bodycams

Al het controlerend en handhavend personeel van Arriva draagt voortaan een bodycam. Deze week kregen medewerkers in de concessie Zuid-Holland Noord als laatste de beschikking over een dergelijke camera. De vervoerder startte begin 2020 met de invoering van bodycams, die dienen als aanvulling op het bestaande cameratoezicht.

Meerdere proeven en wetenschappelijk onderzoek laten volgens Arriva zien dat de camera van toegevoegde waarde is voor personeel en reizigers. “Het dragen van de bodycam heeft een preventieve en de-escalerende werking naar de reiziger toe. Het draagt bij aan een groter gevoel van veiligheid en het voorkomen van mogelijke incidenten”, aldus de vervoerder.

Bewijslast

De beelden van de bodycam kunnen ook dienen als waarheidsvinding en bewijslast als er toch een incident plaatsvindt. In dit opzicht zijn de camera’s volgens Arriva een ontbrekende schakel in het bestaande toezicht. Niet alle plekken in het openbaar vervoer zijn namelijk voorzien van camera’s. Op stations zijn er zogenaamde blinde plekken die buiten beeld vallen en soms wordt het zicht belemmerd door obstakels en personen.

De bodycam staat overigens niet altijd aan. Het controlerend en handhavend personeel – zoals stewards, boa’s en medewerkers Veiligheid & Service – beslist op welke momenten de camera gaat draaien. Een aanleiding hiervoor is bijvoorbeeld een op het oog onveilige situatie waarin zij terechtkomen in de bus of trein. Voor het bewaren en bekijken van de beelden gelden ‘strikte regels’.

Arriva is niet de enige vervoerder met bodycams in het Nederlandse OV. Onder meer Veiligheid & Service-medewerkers van NS en controleurs van RET dragen al langer een dergelijke camera. De invoering was voornamelijk een reactie op het toegenomen aantal ernstige geweldsincidenten in het openbaar vervoer.

Lees ook: OV-sector ondertekent afspraken over sociale veiligheid OV

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.