Tram over Erasmusbrug (bron: RET - Robin Utrecht)

Rotterdam houdt vast aan zwaarder OV-verbod na spuugincident

Foto Beeldbank RET https://corporate.ret.nl/media/beeldbank

Spuugincidenten in het Rotterdamse openbaar vervoer blijven tot het einde van de coronapandemie zwaarder bestraft. Dat heeft de lokale driehoek van de stad besloten na evaluatie van het in juni aangescherpte OV-verbod. De strengere aanpak lijkt namelijk succes te hebben. “Duidelijk is dat er een aanzienlijk preventief effect uitgaat van de dreiging van het OV-verbod”, schrijft wethouder Bert Wijbenga in een commissiebrief.

Reizigers die spugen in de richting van OV-personeel zijn acht weken lang niet welkom in alle voertuigen van stadsvervoerder RET. Aanvankelijk duurde het reisverbod korter en gold deze alleen voor trams. Eind juni werd de strafmaat verzwaard en het verbod naar alle modaliteiten uitgebreid door de toename en ernst van spuugincidenten als gevolg van het coronavirus. Sindsdien wordt spugen even zwaar bestraft als daadwerkelijk geweld en mishandeling, in lijn met de verhoogde strafmaat die het Openbaar Ministerie inmiddels hanteert.

Elke negen dagen een incident

Van 16 maart tot en met 14 september werden in Rotterdam 34 spuugincidenten tegen medewerkers geregistreerd, waarvan negen na uitbreiding van het OV-verbod op 28 juni. “Waar eerst nog elke vier dagen een spuugincident werd geregistreerd, daalde dit aantal in de periode na de uitbreiding van het OV-verbod op spugen naar één incident in elke negen dagen”, aldus Wijbenga. Opvallend is dat geen van de negen incidenten na de aanscherping leidde tot een reisverbod.

De lokale driehoek besloot verder het reisverbod voor andere ernstige incidenten tegen trampersoneel en voor bedelaars en schennisplegers in de metro uit te breiden. Voortaan wordt ‘ten behoeve van eenduidigheid richting de reizigers’ geen onderscheid meer gemaakt naar modaliteit.

RET-directeur Maurice Unck prees recent in een interview met OVPro de samenwerking van de vervoerder met de driehoek. Dat zorgde er volgens voor toe dat het OV-verbod voor coronaspugers na de corona-uitbraak snel kon worden aangescherpt. “Dan merk je dat we in zo’n grote stad heel veel dingen voor elkaar krijgen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.