Connexxion krijgt PSO-keurmerk (Bron: Transdev)

Connexxion behaalt Trede 1 op Prestatieladder Socialer Ondernemen

Toestemming woordvoerder Transdev voor gebruik

De inspanning van Connexxion om mensen met een achterstand een kans te bieden op de arbeidsmarkt werpt zijn vruchten af. De vervoerder heeft vorige maand Trede 1 bereikt op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dit is het wetenschappelijk meetinstrument en keurmerk van TNO dat de mate van inclusief en sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt.

Connexxion heeft binnen het OV-deel en taxionderdeel diverse initiatieven ontwikkeld die moeten zorgen voor meer diversiteit in het personeelsbestand. “Denk aan servicewerk, maar ook aan het reguliere werk als chauffeur of in groepsvervoer of op de bus. Wij zijn ervan overtuigd dat sociaal ondernemen een katalysator is om aan kwetsbare groepen duurzaam werk te bieden. Het geeft tevens een impuls om met leveranciers te gaan werken met een PSO-keurmerk”, aldus Marlene van Winden, Chief Human Resources Officer van Transdev, de moedermaatschappij van Connexxion.

Syrische vluchtelingen

Een voorbeeld hiervan is de inzet van zogeheten cleanteams bij Hermes en Connexxion. De bussen van beide vervoerders worden al enkele jaren onder begeleiding schoongemaakt door medewerkers met een verstandelijke beperking. Ook werd een groep Syrische vluchtelingen opgeleid tot buschauffeur bij Breng. Toen zij aan hun opleiding begonnen, had geen van hen nog ervaring met het besturen van een bus en ook beheerste niemand de Nederlandse taal volledig.

Binnen het taxionderdeel worden werkzoekenden begeleid die al geruime tijd geen werk hebben of nog nooit hebben gewerkt. Hen wordt door Transdev de mogelijkheid gegeven om op passende wijze arbeidsritme en werkervaring op te doen en een vakopleiding te volgen om hun vakbekwaamheid Taxichauffeur te behalen en als volwaardig taxichauffeur aan de slag te gaan.

Transdev blijft zich inzetten met het inzetten van dergelijke maatschappelijke initiatieven, aldus Van Winden. “En wie weet leidt de groei in sociaal ondernemen tot een volgende trede van het PSO-keurmerk.” De prestatieladder kent vier niveaus, van Aspirant-status tot Trede 3. Van de andere OV-vervoerders bereikte ook Qbuzz Trede 1. Arriva, EBS en Keolis staan op Trede 2.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.