Boa's bij RET-bus (foto: Rick Keus)

Minder reizigers, maar geen afname van incidenten in OV

Beeldbank RET

Het aantal incidenten in het OV lag in de eerste negen maanden van dit jaar vrijwel op hetzelfde niveau als in 2019. Dat betekent dat er in verhouding meer incidenten zijn gemeld, omdat het aantal reizigers sinds half maart sterk is gedaald door de coronacrisis. In totaal werden in de eerste drie kwartalen 1.616 incidenten gemeld, blijkt uit cijfers die staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer heeft verzonden.

De relatieve toename is volgens de staatssecretaris gedeeltelijk te verklaren door handhaving van nieuwe maatregelen die gelden door het coronavirus, zoals het dragen van een mondkapje. Ook het sluiten van de voordeur in bussen, waardoor minder controle mogelijk is, heeft bijgedragen aan het aantal gemelde incidenten. De teruggelopen reizigersaantallen zorgden er daarnaast voor dat vervoerders meer zicht kregen op overlastplegers. Voor de corona-uitbraak zouden zij zijn ‘opgegaan in de massa’, zeggen vervoerders tegen Van Veldhoven.

Afname corona-incidenten

Wekelijks worden tussen de 100 en 200 incidenten in het OV gemeld die het gevolg zijn van coronamaatregelen. Dit aantal is volgens de staatssecretaris al geruime tijd stabiel en lijkt de laatste weken af te nemen. Wel neemt het aantal boetes vanwege het niet dragen van een mondkapje sterk toe. Als gevolg van strengere handhaving worden hiervoor momenteel circa 360 reizigers per week op de bon geslingerd.

De striktere controle op mondkapjes bleek deze week ook uit de maandelijkse update van het Openbaar Ministerie, dat de processen-verbalen van boa’s omzet in geldboetes. Justitie heeft sinds invoering van de mondkapjesplicht in juni 3.034 boetes afgehandeld. Dat betekent dat het aantal beboete reizigers tussen halverwege september en eind oktober bijna is verdubbeld. Meer dan een derde van de boetes (1.132) is opgelegd in de regio Rotterdam-Rijnmond, daarna zijn de meeste reizigers beboet in Amsterdam-Amstelland (499).

Pilot regionaal reisverbod

Om overlastgevers harder aan te pakken, is Van Veldhoven in gesprek met het OM, vervoerders en politie over de mogelijkheden voor het opleggen van reisverboden bij meerdere vervoerders. Het voornemen is om in Oost-Nederland te starten met een pilot voor zo’n regionaal reisverbod. De vervoerders in deze concessies hebben een plan van aanpak opgesteld om hiermee geweldsincidenten (zogeheten A-incidenten) aan te pakken.

Het is nog niet duidelijk wanneer de pilot van start moet gaan. De plannen van de vervoerders worden binnenkort besproken en op basis van die uitkomsten worden verdere stappen bepaald. De staatssecretaris legde eerder uit dat wet- en regelgeving niet in de weg staan voor het opleggen van een reisverbod bij meerdere vervoerders in een groter gebied. Het lastige is dat over de uitvoering daarvan nog geen duidelijkheid bestond bij alle betrokken partijen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.