Amsterdam Centraal Station (foto: NS)

Motie aangenomen voor behoud politiepost Amsterdam CS

Beeldbank NS

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie waarin de regering wordt verzocht te bekijken of de politiepost op Amsterdam Centraal behouden kan blijven. De motie werd ingediend door SP-Kamerlid Cem Laçin. Vervoerders NS en GVB en vakbond FNV uitten eerder al hun zorgen over de plannen van het Amsterdamse stadsbestuur om de post op te heffen.

Het voornemen om de politiepost weg te halen, is een van de maatregelen om capaciteitstekort bij de politie op te vangen. De lokale driehoek in Amsterdam wil daarvoor het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer overhevelen naar basisteams. Dat betekent niet dat er in de toekomst geen agenten meer zullen rondlopen op het station, zij het in lagere aantallen. “Alle taken kunnen ook zonder vaste locatie op het station worden verricht”, schreef burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad.

Onbegrip

Het plan zorgde voor onbegrip bij NS en GVB, die hun zorgen uitten in een brief aan de gemeenteraad. Daarin schreven zij te vrezen voor gevolgen die het besluit zou hebben voor de veiligheid van OV-personeel en reizigers. De twee vervoerders wezen ook op de relatieve toename van het aantal incidenten door de coronacrisis en waarschuwen dat inzet van politie zonder specifieke kennis van het OV tot meer en grotere verstoringen kan leiden. Vakbond FNV noemt een eigen politiepost ‘harde noodzaak’ voor een veilig OV-knooppunt in een stad als Amsterdam.

SP-Kamerlid Laçin sluit zich daarbij aan. Hij stelt in de motie dat ‘deze post en deze agenten door hun kennis en ervaring binnen het OV van grote toegevoegde waarde zijn voor de veiligheid op en rond dit drukbezochte station’. Hij voegt daaraan toe dat de sociale veiligheid binnen het OV afgelopen maanden verder onder druk is komen te staan. Laçin verzoekt de regering daarom om samen met het lokaal bevoegde gezag te bekijken of de post en OV-agenten alsnog behouden kunnen blijven, en de Kamer hier nog voor Kerstmis over te informeren.

John Riepen, manager van het station Amsterdam CS bij NS, zegt op Twitter dat het goed is dat hiermee kritisch wordt gekeken naar het voornemen om de post op te heffen. “Een politiepost op Amsterdam Centraal is belangrijk voor de veiligheid van reizigers én medewerkers.” Ook FNV Spoor is tevreden met de aangenomen motie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “Motie aangenomen voor behoud politiepost Amsterdam CS”

kees boer|12.11.20|20:28

Heel fijn dat dit gehandhaaft blijft; de doorsnee reiziger moet zich veilig kunnen voelen ;ook het spoorpersoneel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.