Akkoord cao Streekvervoer: geen loonsverhoging, wel baangarantie

Foto Inge

De werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over een nieuwe cao Streekvervoer. Voor de circa 12.000 medewerkers is vrijdag een onderhandelingsresultaat bereikt, meldt CNV Vakmensen. In de afspraken is vanwege de coronacrisis geen ruimte voor loonsverhoging. Wel is voor het grootste deel van de werknemers een werkgelegenheidsgarantie afgesproken.

“Heel blij worden we er niet van”, zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. Ze noemt het bijzonder spijtig dat een loonsverhoging er volgens de werkgevers niet in zit. De vakbond zegt zich desondanks te beseffen dat in de huidige onzekere omstandigheden geen ruimte is voor een loonsverhoging. “We vinden het wél teleurstellend dat de werkgevers zelfs geen ruimte zagen voor een geste voor alle inzet in de afgelopen tijd.”

Baangarantie

Daar staat tegenover dat het meeste OV-personeel in elk geval tot 1 juli 2021 zeker is van zijn of haar baan. Deze werkgelegenheidsgarantie is afgesproken voor al het roostergebonden personeel in vaste dienst. Het gaan dan met name om chauffeurs en bijvoorbeeld niet om indirect personeel van ondersteunende afdelingen. Chikhi: “In een onzekere tijd als deze is behoud van werk het belangrijkste. Het is goed dat we deze afspraak voor de meeste werknemers nu in de cao hebben kunnen vastleggen.” Het bleek niet haalbaar om tot een baangarantie voor alle personeel te komen.

Verder is een ‘maximale inspanning’ afgesproken om tot een regeling te komen om eerder te kunnen stoppen met werken. Werkgevers toonden zich bereid hierover afspraken te maken. De mogelijkheden voor een regeling zullen in een werkgroep worden onderzocht. Dit moet leiden tot afspraken waardoor werknemers in de drie jaar voor de AOW-leeftijd vrijwillig minder kunnen werken of helemaal kunnen stoppen met werken. De werkgroep komt uiterlijk op 1 april 2021 met een uitgewerkt voorstel.

Korte looptijd

Mits de vakbondsleden komende weken instemmen met de cao, heeft deze een looptijd van één jaar: van 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2021. Vanwege de onzekere omstandigheden is bewust gekozen voor een korte looptijd, zodat in de eerste helft van 2021 alweer kan worden nagedacht over de volgende cao. CNV hoopt dat de situatie tegen die tijd verbeterd is en er weer ruimte is voor een ‘normale’ loonsverhoging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “Akkoord cao Streekvervoer: geen loonsverhoging, wel baangarantie”

Alfons Van Kempen|19.01.21|16:19

Het zou mooi zijn om eerder te kunnen stoppen met werken zodat de jongere collega`s een betere baan garantie kunnen krijgen.
Mvg., Alfons van Kempen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.