Trein bij spoorwegovergang (foto: NS)

Onderhandelingen over nieuwe NS-cao gaan volgend jaar verder

Foto NS

Het jaar eindigt zonder resultaat tussen de vakbonden en spoorvervoerder NS over een nieuwe cao. In zeventien uur durende nieuwe onderhandelingen zijn vorige week volgens FNV Spoor stapjes gezet, maar is het voorstel van NS nog altijd onvoldoende. VVMC sluit zich daarbij aan, terwijl CNV Vakmensen positiever gestemd is. De onderhandelingen worden 12 januari 2021 hervat.

De gesprekken stonden vorige week voornamelijk in het teken van werkgelegenheid, omdat meer duidelijk is geworden over de impact van de reorganisatie. NS toonde zich bereid een werkgelegenheidsgarantie af te geven tot 1 januari 2025 en ook het sociaal plan tot die datum te verlengen. Nieuw daarbij is onder meer dat medewerkers die te maken krijgen met reorganisatie één keer passend werk kunnen weigeren.

Inkrimping

CNV Vakmensen zegt ‘erg blij’ te zijn met deze punten, maar FNV Spoor wil duidelijkere afspraken die meer toekomstperspectief bieden. De vakbond wil daarnaast dat NS de voorgenomen krimp met minimaal 50 procent vermindert, omdat er anders onvoldoende plekken voor herplaatsing overblijven en de werkdruk te hoog zou worden. NS wil de komende jaren 2.300 banen schrappen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

NS stelt verder een een cao-looptijd voor van 1 april 2020 tot 30 juni 2022, met een loonsverhoging van 1 procent op 1 april 2020, 1,5 procent op 1 april 2021 en opnieuw 1 procent op 1 januari 2022. Dat komt gemiddeld neer op 1,33 procent per jaar. Dit is volgens de bonden nog te weinig in combinatie met de looptijd van de cao. Ten slotte bestaat ook nog geen overeenstemming over de invulling van de regeling om eerder te kunnen stoppen met werken.

Marjan Rintel, president-directeur van NS, zei deze week in een interview met NRC ‘goede hoop’ te hebben om er volgend jaar alsnog met de vakbonden uit te komen. Daarvoor is volgens FNV Spoor en VVMC nog wel genoeg werk te verzetten. “We zijn er bijna”, zegt CNV Vakmensen meer vooruitstrevend.

Lees ook: NS voorziet schrappen 2.300 banen, maar geen gedwongen ontslagen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.