Bus in Groningen

Vakbondsleden akkoord met nieuwe cao OV

Foto Jan Pieter

Er is definitief een nieuwe cao voor de circa 13.000 werknemers in het streekvervoer. Een meerderheid van de leden van vakbond FNV heeft ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao Openbaar Vervoer. De achterban van vakbond CNV stemde eind vorig jaar al in met het resultaat.

Door de coronacrisis was er geen ruimte voor loonsverhoging. Daar staat wel een werkgelegenheidsgarantie tegenover voor het roostergebonden personeel in vaste dienst. Het stemt FNV Streekvervoer tevreden dat, ondanks de onzekere omstandigheden, tot deze afspraak is gekomen. “Dat is in deze onzekere tijden heel waardevol”, aldus bestuurder Marco Bouma. CNV stelde eerder eveneens te beseffen dat loonsverhoging geen optie was, maar noemde het wel teleurstellend dat er zelfs geen ruimte was voor een geste vanwege de inzet tijdens de coronacrisis.

Eerder stoppen met werken

In de cao is verder afgesproken dat een werkgroep uiterlijk 1 april 2021 voorstellen ontwikkelt voor een regeling waarin het voor oudere medewerkers mogelijk wordt gemaakt om eerder te kunnen stoppen met werken. Deze regeling is volgens FNV-bestuurder Bouma hard nodig. “Er is binnen de sector sprake van zwaar en onregelmatig werk, vergrijzing, en het ziekteverzuim onder oudere medewerkers is extreem hoog.”

De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in en loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021. Door de onzekere omstandigheden is bewust gekozen voor deze korte looptijd, in de hoop dat op korte termijn alsnog een loonsverhoging kan worden afgesproken. CNV liet eind december al weten niet nogmaals een nullijn te accepteren. De vakbond wil in 2021 daarnaast concrete resultaten zien van de regeling om eerder te stoppen met werken.

Lees ook: Akkoord cao Streekvervoer: geen loonsverhoging, wel baangarantie

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.