RandstadRail van HTM

Leden FNV en CNV akkoord met nieuwe cao HTM

Foto: Inge

De werknemers van stadsvervoerder HTM hebben een nieuwe cao. Een ruime meerderheid van de vakbondsleden van FNV en CNV stemde in met het onderhandelingsresultaat dat eind 2020 werd gesloten. Door de coronacrisis is er geen ruimte voor structurele loonsverhoging. Wel zijn afspraken gemaakt over een eenmalige uitkering.

Met de nieuwe cao is ingezet op baanbehoud, het voorkomen van gedwongen ontslagen en het verder vormgeven van een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken. De onderhandelingen waren volgens de vakbonden niet gemakkelijk door de coronacrisis. De bonden zetten onder meer in op het toepassen van een inflatiecorrectie, maar volgens HTM zit een loonsverhoging er in de huidige situatie niet in. Het onderhandelingsresultaat zien FNV en CNV als het maximaal haalbare.

Eenmalige uitkering

In de nieuwe cao is onder meer afgesproken dat alle werknemers ter compensatie voor de inflatie deze maand eenmalig een bruto-uitkering van 300 euro ontvangen. De onderhandelingen leidden er verder toe dat de flextoeslag en wachtdienstvergoeding niet meer worden toegekend aan werknemers vanaf loonschaal 10. Aan hen wordt bovendien geen periodieke verhoging toegekend. Aanvankelijk stelde HTM volgens de vakbonden voor om de flextoeslag en wachtdienstvergoeding voor iedereen af te schaffen, evenals het toekennen van dubbele periodieken.

De nieuwe cao heeft een looptijd van acht maanden en geldt zodoende van 1 januari tot en met 31 augustus 2021. In deze periode wordt onderzocht of en hoe de regeling om eerder te kunnen stoppen met werken kan worden vormgegeven. Dit betreft een uitwerking van het landelijk pensioenakkoord, die de gelegenheid biedt om voor de komende vijf jaar afspraken te maken over vroegpensioen. De al bestaande ouderenregeling blijft van kracht en als er nieuwe afspraken worden gemaakt, mogen werknemers vrijwillig overstappen naar de nieuwe regeling.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.