VIRM op spoor (foto: NS)

NS legt eindbod neer voor nieuwe cao

Via beeldbank NS

Spoorvervoerder NS heeft donderdag na elf onderhandelingsronden een eindbod voor een nieuwe cao neergelegd bij de vakbonden. Het bod bevat onder meer een loonsverhoging van 4 procent in drie stappen en een eenmalige uitkering van 200 euro. NS biedt ook een werkgelegenheidsgarantie, verlenging van het sociaal plan en de mogelijkheid om vervroegd met pensioen te gaan. De vakbonden reageren gemengd op het eindbod.

NS vond het tijd om een bod neer te leggen om medewerkers duidelijkheid, rust en perspectief te bieden. De vervoerder heeft naar eigen zeggen “gezocht naar een balans waarin enerzijds de erkenning en waardering voor onze collega’s terugkomt en anderzijds rekening is gehouden met de ingewikkelde situatie waarin we ons als NS bevinden”.

Het woord is nu aan de leden van de drie vakbonden. Het eindbod is geldig tot en met donderdag 18 februari. De cao, die op 1 april 2020 afliep, geldt voor circa 16.500 NS-medewerkers.

Twee passende functies

NS wil een cao met een looptijd van 1 april 2020 tot 1 juli 2022. De vervoerder biedt een loonsverhoging van 1,2 procent per 1 april 2020, 1,6 procent per 1 april 2021 en nog eens 1,2 procent per 1 januari 2022. Daar bovenop zouden alle medewerkers die begin dit jaar in dienst waren in april een eenmalige netto-vergoeding ontvangen van 200 euro.

Verder biedt NS alle medewerkers die op 11 december 2020 in dienst waren een werkgelegenheidsgarantie tot 1 januari 2025. Als dit niet in dezelfde functie kan, krijgen boventallige medewerkers twee keer de mogelijkheid om een passende functie binnen NS te weigeren. Bij een tweede weigering volgt ontslag met behoud van het recht op een eenmalige transitievergoeding. De vervoerder wil het sociaal plan tot 2025 verlengen.

Vroegpensioen

Als uitwerking van het landelijk pensioenakkoord wil NS verder een tijdelijke RVU-regeling invoeren. Hierdoor is het tot 2025 mogelijk om maximaal drie jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd met vervroegd pensioen te gaan. Daarbij krijgen medewerkers een flexibel te verdelen uitkering van 22.164 euro, gelijk aan één jaar AOW-uitkering. Daarbij is wel de kanttekening geplaatst dat eerder stoppen met alleen kan als dit operationeel haalbaar is.

In het eindbod is ook een paragraaf opgenomen over een mogelijke thuiswerkvergoeding. Als de uitkomst van de medezeggenschap is dat structureel gedeeltelijk thuiswerken ook na corona de norm blijft, zal met de vakbonden worden gesproken over een eventuele vergoeding.

Reactie vakbonden

FNV Spoor noemt de nieuwe cao wat betreft loonsverhoging een achteruitgang en vindt het ‘onverteerbaar’ dat personeel er in koopkracht op achteruit zou gaan. “Het zijn mini-procentpuntjes waarmee NS komt”, aldus bestuurder Henri Janssen, die zegt dat het eindbod wat hem betreft ‘in de remise’ ligt. Hij noemt ook de uitkering van de RVU-regeling te laag, maar is wel tevreden dat iedereen die aan de leeftijdscriteria voldoet alsnog gebruik kan maken van deze regeling. FNV is eveneens te spreken over de werkgelegenheidsgarantie.

Volgens VVMC-bestuurder Wim Eilert bevat het eindbod “een aantal zaken waar we tevreden over kunnen zijn, maar ook een aantal zaken waar we niet tevreden over kunnen zijn”. Zo vindt hij de loonsverhoging ‘aan de karige kant’ en had hij liever een kortere looptijd gezien. Zowel VVMC als FNV zijn bovendien teleurgesteld dat de RVU-regeling op voorwaarde van operationele haalbaarheid geldt.

CNV Vakmensen is blij dat NS-medewerkers in elk geval tot 2025 zeker zijn van een baan. “Dat zorgt voor rust”, aldus onderhandelaar Ike Wiersinga. “In deze onzekere tijd is voor de CNV-leden de werkgelegenheidsgarantie een van de belangrijkste wensen. Dat is nu een belangrijk winstpunt.”

Moeizaam

De onderhandelingen tussen NS en de vakbonden verliepen zeer moeizaam. De gesprekken startten al voor de corona-uitbraak, maar kwamen vanwege het virus in maart 2020 stil te liggen. In augustus gingen de partijen weer met elkaar om de tafel. Sindsdien maakte ook een werkgelegenheidsgarantie deel uit van de onderhandelingen, omdat NS moet inkrimpen door de financiële gevolgen van de coronacrisis.

In de afgelopen vijf maanden kwam het dus niet tot een onderhandelingsresultaat. VVMC had deze week wel het idee dat het zover zou kunnen komen, aldus Eilert. Volgens CNV hing het begin deze week nog af van een paar zaken. FNV Spoor stelde vorige week dat er ‘eindelijk wat meer beweging’ in de onderhandelingen kwam.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.