Stientje van Veldhoven in trein (foto: Rijksoverheid)

Staatssecretaris steekt OV-medewerkers hart onder de riem

Via Rijksoverheid, vrij te gebruiken

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft naar aanleiding van de rellen afgelopen weekend haar waardering uitgesproken voor medewerkers in het openbaar vervoer. Van Veldhoven ging maandag onder meer langs bij het vernielde Centraal Station in Eindhoven om OV-personeel aldaar een hart onder de riem te steken. Ze sprak ook met verschillende directeuren van vervoerders over de ongeregeldheden en impact daarvan op personeel.

“Net station Eindhoven bezocht en de verhalen gehoord van medewerkers van NS, ProRail en de winkels in de hal. Bizar wat deze mensen hebben meegemaakt, en de angst die ze hebben moeten voelen. Veel sterkte allemaal”, aldus de staatssecretaris op Twitter. “Laat de mensen in het OV gewoon veilig hun werk doen, dat doen ze immers voor ons allemaal.” Ze bezocht het station samen met Marjan Rintel, president-directeur van NS, en ProRail-directeur John Voppen.

Veel respect

Van Veldhoven sprak verder onder meer met Arriva-directeur Anne Hettinga, Transdev-directeur Pier Eringa en OV-NL-voorzitter Pedro Peters. Laatstgenoemde vroeg ze om namens haar bij alle vervoerders haar afschuw uit te spreken over de gebeurtenissen, schrijft Peters in een op Twitter gedeelde e-mail. “Ze noemt het schandalig dat onze mensen zo benaderd worden en dit moeten meemaken. Ze heeft veel respect voor alle OV-mensen die zich inzetten om het OV beschikbaar te houden. Ze spreekt nadrukkelijk haar waardering uit!”

Relschoppers richtten zondagmiddag voor tonnen aan schade aan op het station in Eindhoven. Alle medewerkers konden zich op tijd in veiligheid brengen en bleven ongedeerd, maar zijn wel flink geschrokken. “Het gaat om regelrechte agressie tegen politie, OV-mensen en bezittingen tot en met plundering. Het was soms uiterst beangstigend voor OV-collega’s”, zegt Peters daarover.

ProRail verwacht dat het tot twee maanden kan duren voordat het station volledig is hersteld. De spoorbeheerder, waarvan ook een auto in brand werd gestoken, heeft samen met NS aangifte gedaan en probeert de schade zoveel mogelijk te verhalen op de relschoppers.

Op meer plaatsen onrust

Vanwege de rellen lag het treinverkeer van en naar Eindhoven urenlang stil. Vervoerder Hermes staakte de busdienstregeling in en rond de stad. “Een zwaar besluit, maar de veiligheid van reizigers en medewerkers staat voorop”, zei Hermes-directeur Martijn Mentink. Ook bussen van Arriva reden Eindhoven niet in. Later op de avond haalde de vervoerder eveneens de bussen in Tilburg, Roermond en Venlo van de weg, omdat het vanwege ongeregeldheden niet meer veilig was om verder te rijden.

Lees ook: OV op meerdere plekken stilgelegd door rellen, ravage station Eindhoven

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.