Protest tegen krimpplannen NS in Utrecht

Video: NS-medewerkers protesteren tegen krimpplannen

Eigen beeld OVPro

Stop de krimpplannen. Met die oproep verzamelden 200 NS-medewerkers zich vrijdag voor het hoofdkantoor van de spoorvervoerder. De NS-directie kreeg een petitie met ruim 21.000 handtekeningen aangeboden van de vakbonden FNV Spoor, CNV Vakmensen en VVMC. “Reken er maar op dat dit de laatste vriendelijke actie is”, was de boodschap richting president-directeur Marjan Rintel.

De medewerkers kwamen in Utrecht bijeen vanwege het voornemen om het aantal servicebalies op stations meer dan te halveren. Daarmee verliest NS volgens de vakbonden de menselijke maat uit het oog – zowel voor reizigers als medewerkers – en zouden service en sociale veiligheid in gevaar komen. Met de petitie werd het intrekken van de huidige plannen en inspraak bij eventuele nieuwe krimpplannen geëist. Als dat niet gebeurt, volgt een ultimatum en worden vakbondsleden opgeroepen het werk neer te leggen.

Bekijk de videoreportage van OVPro:

De NS’ers voelen zich niet gehoord, legde FNV-bestuurder Henri Janssen uit. Als de plannen worden doorgezet, betekent dit volgens hem dat een lege organisatie achterblijft en de reiziger aan zijn lot wordt overgelaten op het station. “We zijn bereid om te praten over maatregelen van tijdelijke aard om de verliezen te dempen en om naar Den Haag te gaan om kostendekkende vergoedingen voor het OV te krijgen, maar niet om een vergaande maatregel te nemen die niets met corona te maken heeft.”

“In 180 jaar tijd hebben we laten zien dat we er staan voor de reizigers. Tegelijkertijd verandert de wereld en de wens van de reiziger”, zo verdedigde Marjan Rintel, president-directeur van NS, het besluit. De afgelopen jaren werd het door de digitalisering namelijk steeds rustiger aan de servicebalies. “Het werk verandert en we bewegen daarin mee.” In de nieuwe situatie behouden 15 van de 36 stations een vaste balie. Op tien andere stations zullen nog wel servicemedewerkers rondlopen; verder krijgen reizigers via hun telefoon of een servicezuil ondersteuning op afstand.

Afbreuk aan OV-systeem

De plannen leidden tot de nodige ophef, ook in de regionale en landelijke politiek. In Utrecht kregen de vakbonden en NS-medewerkers eveneens bijval van politici. PvdA’er Alptekin Akdoğan bepleitte dat het moet zijn afgelopen met rendementsdenken. “Kwalitatieve serviceverlening mag geld kosten. Op de lange termijn bepaalt zich dat terug.”

“Een app, apparaat of automaat zorgt er niet voor dat je op het station een veilig gevoel hebt”, zei SP’er Jimmy Dijk. “Service en personeel is het echte kapitaal van NS.” Volgens Andrew Harijgens (GroenLinks) doen de plannen afbreuk aan het OV-systeem. “Als we de gastvrijheid nu schrappen, komt die niet snel meer terug.” Hij vindt ook dat het Rijk met meer financiële steun voor het OV over de brug moet komen. “Dat is de aanklacht die hierachter schuil gaat.”

Staking

Hoewel de plannen impact hebben op circa 300 banen en er de komende jaren in totaal 2.300 banen zullen verdwijnen binnen NS, wordt niemand gedwongen ontslagen. In de nieuwe cao werd namelijk een werkgelegenheidsgarantie afgesproken. “We hebben duidelijk aangegeven dat we een zelfstandig bedrijf willen zijn en blijven in de toekomst. We willen gezond de nieuwe concessie ingaan. Daar hebben we jullie bij nodig”, zei Rintel tegen de 200 aanwezige medewerkers. Een grotere opkomst werd vanwege de coronamaatregelen niet toegestaan door de gemeente Utrecht.

De bonden zien het dus anders en gaven NS tot aanstaande vrijdag de tijd om de voorgenomen krimpplannen van tafel te vegen. Rintel wilde niet op de zaken vooruitlopen en zei dat NS – naar de gebruikelijke gang van zaken – met de Ondernemingsraad in gesprek is over de plannen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.