Remise Beverwaard (foto: Rick Keus)

Vakbonden en RET toch weer om de tafel voor nieuwe cao

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor RET-personeel worden hervat. Vrijdagmiddag liep het ultimatum af dat de vakbonden hadden gesteld aan de Rotterdamse stadsvervoerder. Een reactie van de RET-directie daarop bevat volgens de bonden aanknopingspunten om maandag weer om de tafel te gaan zitten. Dat betekent dat mogelijke acties voorlopig van de baan zijn.

De vakbonden hadden er begin maart geen vertrouwen meer in dat de cao-onderhandelingen tot een resultaat zouden leiden. Met een ultimatum werd de druk op de vervoerder opgevoerd. Daarin eisten de bonden dat de voorstellen die leiden tot verslechtering van de arbeidsvoorwaarden worden ingetrokken. De bonden zijn onder meer kritisch op een nullijn die RET wil hanteren voor salarissen. Personeel zou er daardoor “honderden euro’s” op achteruit gaan.

Weinig concreet

De RET-directie ziet inmiddels “mogelijkheden om (deels) aan onze inzet tegemoet te komen, zonder daarbij heel concreet te worden”, aldus de vakbonden. “Hun poging wijzen we niet resoluut van de hand. Vandaar dat we maandag graag horen wat hun voorstel is en bekijken of dat aan onze eisen voldoet.” Die eisen zijn naast het intrekken van de verslechterde voorwaarden een compensatie voor inflatie en verlenging van het sociaal statuut. De cao voor RET-personeel is inmiddels al bijna acht maanden verlopen.

Dat de gesprekken worden hervat, betekent volgens de bonden niet dat acties definitief van de baan zijn. “Indien we niet op korte termijn tot goede afspraken komen, zien we ons genoodzaakt om over te gaan tot het voorbereiden en voeren van acties.” Het is onduidelijk aan wat voor soort acties dan moet worden gedacht. Eerder liet ruim 99 procent van de vakbondsleden weten achter het stellen van een ultimatum, en dus mogelijk actievoeren, te staan.

Lees ook: Vakbonden stellen ultimatum aan RET voor nieuwe cao

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vakbonden en RET toch weer om de tafel voor nieuwe cao | OVPro.nl
Remise Beverwaard (foto: Rick Keus)

Vakbonden en RET toch weer om de tafel voor nieuwe cao

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor RET-personeel worden hervat. Vrijdagmiddag liep het ultimatum af dat de vakbonden hadden gesteld aan de Rotterdamse stadsvervoerder. Een reactie van de RET-directie daarop bevat volgens de bonden aanknopingspunten om maandag weer om de tafel te gaan zitten. Dat betekent dat mogelijke acties voorlopig van de baan zijn.

De vakbonden hadden er begin maart geen vertrouwen meer in dat de cao-onderhandelingen tot een resultaat zouden leiden. Met een ultimatum werd de druk op de vervoerder opgevoerd. Daarin eisten de bonden dat de voorstellen die leiden tot verslechtering van de arbeidsvoorwaarden worden ingetrokken. De bonden zijn onder meer kritisch op een nullijn die RET wil hanteren voor salarissen. Personeel zou er daardoor “honderden euro’s” op achteruit gaan.

Weinig concreet

De RET-directie ziet inmiddels “mogelijkheden om (deels) aan onze inzet tegemoet te komen, zonder daarbij heel concreet te worden”, aldus de vakbonden. “Hun poging wijzen we niet resoluut van de hand. Vandaar dat we maandag graag horen wat hun voorstel is en bekijken of dat aan onze eisen voldoet.” Die eisen zijn naast het intrekken van de verslechterde voorwaarden een compensatie voor inflatie en verlenging van het sociaal statuut. De cao voor RET-personeel is inmiddels al bijna acht maanden verlopen.

Dat de gesprekken worden hervat, betekent volgens de bonden niet dat acties definitief van de baan zijn. “Indien we niet op korte termijn tot goede afspraken komen, zien we ons genoodzaakt om over te gaan tot het voorbereiden en voeren van acties.” Het is onduidelijk aan wat voor soort acties dan moet worden gedacht. Eerder liet ruim 99 procent van de vakbondsleden weten achter het stellen van een ultimatum, en dus mogelijk actievoeren, te staan.

Lees ook: Vakbonden stellen ultimatum aan RET voor nieuwe cao

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.