Tram RET bij Coolsingel (bron: Rick Keus)

RET en vakbonden bereiken principeakkoord over nieuwe cao

Beeldbank RET, vrij te gebruiken

De onderhandelingen verliepen moeizaam, maar dinsdag is dan toch een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor de medewerkers van RET. De vakbonden en stadsvervoerder zijn overeengekomen dat er geen versoberingen van de arbeidsvoorwaarden komen. RET-personeel krijgt geen loonsverhoging, maar wel een eenmalige uitkering. De cao kent verder weinig wijzigingen ten opzichte van de huidige.

De nieuwe cao heeft een looptijd van 17 maanden en loopt daarmee tot 1 januari 2022. RET keert in juni eenmalig 400 euro uit, waarvan 200 euro netto en 200 euro bruto. Tijdens de onderhandelingen verweten de bonden dat de vervoerder een nullijn voor salaris voorstelde waardoor personeel er honderden euro’s op achteruit zou gaan. Daarom werd in in een ultimatum een inflatiecompensatie geëist.

Productiviteitsverbeteringen

Verder wordt in april gestart met een taskforce die op korte termijn voorstellen zal formuleren over productiviteitsverbeteringen en aanpassingen in het kader van de transitie op de arbeidsmarkt. Dit moet uiterlijk op 1 oktober 2021 leiden tot afspraken om in ieder geval in januari 2022 zichtbare resultaten te behalen. De taakgroep zal bestaan uit een kleine afvaardiging van de vakbonden, ondernemingsraad en werkgever.

RET heeft ook de intentie uitgesproken om het sociaal statuut met een jaar te verlengen tot 31 december 2022. Dat zal daadwerkelijk gebeuren als de taskforce “tot voortvarende afspraken” leidt. Verlenging van het sociaal statuut was eveneens een voorwaarde van de bonden. Ten slotte is afgesproken dat de vervoerder en bonden gezamenlijk werken aan het voltooien van de regeling om vervroegd uit te treden, met de intentie om die voor de zomer af te ronden.

Stroeve onderhandelingen

De huidige cao liep in augustus 2020 af, maar door de coronacrisis startten de onderhandelingen pas in november. Die verliepen stroef en eerder deze maand werd aan RET een ultimatum gesteld waarin werd gedreigd met acties. De RET-directie benaderde de bonden vlak voor het verstrijken van het ultimatum om alsnog tot overeenstemming te komen, waardoor de onderhandelingen maandag werden hervat.

Het laatste woord is nu aan de vakbondsleden, die binnenkort de gelegenheid krijgen zich uit te spreken over het principeakkoord.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.