Tram RET (bron: Rick Keus)

RET werkt noodgedwongen bezuinigingen sociale veiligheid uit

Beeldbank RET, vrij te gebruiken

De Rotterdamse stadsvervoerder RET heeft plannen uitgewerkt om minder conducteurs en servicemedewerkers in te zetten. Daarmee wordt vorm gegeven aan de opdracht van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) om onder meer 25 procent te bezuinigen op sociale veiligheid. De directie van de vervoerder heeft de voorgestelde maatregelen eerder deze maand ter advies naar de ondernemingsraad gestuurd.

RET-directeur Maurice Unck spreekt van een ingrijpende, maar noodgewongen maatregel om een deel van de verliezen door de coronacrisis zelf op te vangen. “De RET heeft jarenlang hard gewerkt aan het opbouwen van een veilig OV netwerk waarbij OV-surveillanten, BOA’s, servicemedewerkers, conducteurs en cameratoezicht samen zorgen voor voldoende toezicht en een veilige reis. Dat we nu toch moeten besparen op een deel van dit toezicht valt dan ook zwaar maar is helaas onontkoombaar.”

Concrete plannen

De adviesaanvraag omvat minder inzet van conducteurs en servicemedewerkers met zo min mogelijk impact op veiligheid en serviceverlening. Concreet betekent dit dat RET vanaf 1 oktober 2021 geen conducteurs meer wil inzetten op een tweetal tramlijnen (7 en 20). Op twee andere lijnen (4 en 8) is gekozen voor mobiele ploegen ingezet. Verder zal een dienst rond 8.00 uur beginnen en daarmee afwijken van die van trambestuurders. Een groot deel van de tramconducteurs van RET betreft extern personeel, dat 30 procent minder zal worden ingehuurd.

Wat de inzet van servicemedewerkers betreft, is de vervoerder voornemens dit te beperken tot het metrotunnelgebied. Nu verlenen deze teams nog service binnen het volledige metronetwerk. Op de grootste metrostations Beurs, Rotterdam Centraal en Zuidplein blijft een vaste bezetting, maar beginnen diensten later en eindigen ze ook eerder. De diensten voor mobiele teams en de aanwezigheid van servicemedewerkers op andere stations vervallen. Mobiele calamiteitenteams blijven wel volledig inzetbaar.

Een definitief besluit wordt pas genomen door de directie nadat de OR een advies heeft uitgebracht.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.