Regionale treinen van Arriva en Syntus

Vakbonden overhandigen petitie voor betere cao Multimodaal

Foto: Inge

Vakbonden FNV, CNV Vakmensen en VVMC keren zich met een petitie tegen “de stroeve opstelling” van werkgevers in het multimodaal vervoer tijdens de cao-onderhandelingen. Met de petitie wordt namens de circa 1.200 medewerkers geprotesteerd tegen aanhoudend koopkrachtverlies en oplopende werkdruk. 

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Multimodaal gaan op 7 december de vierde ronde in. Met het aanbieden van een petitie, wat woensdag gebeurt, hopen de vakbonden op een beter resultaat. “Er is sprake van een tekort aan personeel. Dan zou het werk toch aantrekkelijker moeten worden gemaakt”, motiveert vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer. “Beter loon, meer vaste contracten en minder werkdruk. Niets is minder waar.”

Steeds onaantrekkelijker

Volgens Sijtze de Bruine, onderhandelaar van CNV Vakmensen, maken Arriva, Keolis en Qbuzz – die verenigd zijn in de Vereniging Werkgevers Multimodaal Openbaar Vervoer (VWMO) – het werk met de huidige opstelling steeds onaantrekkelijker. “Ze vragen zoveel flexibiliteit van de werknemers, dat het een ongezonde situatie is geworden.” Door de zware roosters “gaat de lol er snel van af” voor jonge werknemers, voegt Wim Eilert van VVMC daaraan toe.

De cao Multimodaal is van toepassing op medewerkers van de drie vervoerders die zowel als buschauffeur, regionale treinmachinist en/of steward worden ingezet. De oude cao liep eind vorig jaar af, drie weken nadat er eindelijk een akkoord werd bereikt. De onderhandelingen leidden toen tot 1 procent loonsverhoging en een regeling tot vervroegd uittreden.

Lees ook: Vakbondsleden stemmen in met nieuwe cao Multimodaal

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.