Tram RET Schiedam

Onderhandelaarsakkoord bereikt over nieuwe cao voor personeel RET

De vakbonden en de directie van de RET hebben een onderhandelaarsakkoord gesloten over een nieuwe cao voor de RET-medewerkers. Als de vakbondsleden daarmee akkoord gaan, krijgen ze er vanaf deze maand 80 euro bruto bij en een jaar later daarbovenop nog eens 2 procent, met een minimum van 65 euro.

Verder is afgesproken dat als de inflatie in 2023 hoger ligt dan de 2 procent het verschil door de RET wordt aangevuld. RET-medewerkers krijgen daarnaast naar rato een eenmalige bonus van 850 euro en er worden uit de loonschaal waar veel chauffeurs en bestuurders onder vallen drie treden gehaald. Dat betekent dat medewerkers drie jaar sneller bij de hogere treden kunnen komen en dus meer gaan verdienen. Ook gaat de RET het geboorteverlof voor partners van 70 procent aanvullen tot 100 procent. Daarnaast zijn bonden en RET het eens geworden over een pool die de RET gaat opzetten voor extra capaciteit in geval van drukte of een hoog ziekteverzuim.

‘Iedereen gaat erop vooruit’

Bestuurder Eric Vermeulen van FNV Publiek Belang is tevreden over het akkoord, dat de bond dan ook positief gaat voorleggen aan de leden. De andere vier bonden gaan dat ook doen. “Iedereen gaat er met deze afspraken op vooruit. Mooi is dat vooral de mensen die in coronatijd in de frontlinie werkten, zoals de buschauffeurs en de tram- en metrobestuurders, ervan profiteren.”

Hij becijferde dat de gemiddelde medewerker in de nieuwe cao kan rekenen op een structurele loonsverhoging van tussen de 2,6 en 3,9 procent. In de huidige cao, die tot 1 januari 2022 liep, kreeg het personeel geen loonsverhoging, maar alleen een eenmalige uitkering. “Er gloort weer licht aan het einde van de tunnel”, aldus Vermeulen.

De nieuwe cao gaat lopen van 1 januari 2022 tot 1 januari 2024 en is van toepassing voor ongeveer 2.500 medewerkers. Binnenkort gaan de vakbondsleden stemmen over het onderhandelaarsakkoord.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.