Vloersticker NS mondkapje

CNV-leden willen snel einde aan mondkapjesplicht in OV

De werknemers in het openbaar vervoer zijn er klaar mee. Ze willen dat de mondkapjesplicht in trein, bus, tram en metro zo snel mogelijk verdwijnt, net als op andere plekken. Dat blijkt uit een enquête die vakbond CNV Vakmensen hield onder 738 leden die in het OV werken. Ruim 78 procent wil zo snel mogelijk van de mondmaskers af. Het kabinet moet besluiten om de draagplicht in het OV te schrappen, vindt de bond.

Onderhandelaar Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen kan zich de afwijzing van het OV-personeel goed voorstellen. “Het is niet meer uit te leggen dat vanaf vrijdag vrijwel alle mondkapjes verdwijnen, behalve in het openbaar vervoer. Het is ook niet meer te handhaven.”

‘Niet meer te handhaven’

Overigens zegt ruim 60 procent van de personeelsleden die de vragenlijst invulden dat reizigers zich nu nog matig tot goed aan de regels houden. Ze zien de bereidheid om een mondkapje te dragen wel afnemen. Meer dan 70 procent verwacht de komende tijd problemen met de handhaving. “Als chauffeur heb ik me voorgenomen om er vanaf nu niets meer over te zeggen”, laat een van de respondenten in een reactie weten. “Het is niet meer te handhaven nu de 1,5 meter er af is. We hebben al telkens agressie en ook bij mij is de maat vol”, zegt een ander.

CNV vindt dat het kabinet de mondkapjesplicht ook in het OV moet afschaffen en mensen zelf moet laten beslissen of ze een mondmasker dragen of niet. Maar ook als mondkapjes niet meer verplicht zijn in het OV, moet er volgens de bond wel voldoende aandacht blijven voor werknemers met een minder goede gezondheid die bang zijn om ziek te worden. Werkgevers moeten samen met hen bekijken hoe ze veilig kunnen blijven werken.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.