Trein Arriva in Groningen

Vakbond VVMC trekt aan de bel over ontevreden spoorpersoneel Arriva

Foto Marieke

Volgens vakbond VVMC heerst er onrust onder medewerkers van Arriva. Machinisten en stewards klagen steen en been over de continue gewijzigde diensten. Een machinist die werkzaam is bij het bedrijf meent dat mogelijk zelfs de veiligheid in het geding kan raken.

Vakbond VVMC schrijft in een brandbrief aan Arriva dat er in de cao afspraken staan over wanneer de inhoud van de diensten duidelijk moet zijn en of er wel of geen verlof verleend kan worden. Volgens VVMC zijn die afspraken belangrijk voor de medewerkers omdat zij hun hele sociale leven op de diensten aanpassen. En juist daar wringt het, want Arriva-medewerkers klagen dat ze steeds niet weten aan welke diensten ze toe zijn op een dag. VVMC: “Ook naast het werk is er nog een leven.”

VVMC bericht dat ze de laatste tijd zorgwekkende berichten krijgen van hun leden dat de diensten tot kort voor aanvang van de dienst continu gewijzigd woorden. De betrokken vakbonden zeggen zelf dat ze hierover niet zijn ingelicht. Dat is volgens de vakbonden niet de afspraak omdat in de cao is opgenomen dat over dit soort zaken melding moet worden gemaakt.

Hoog ziekteverzuim

Arriva heeft in een interne mailing naar de medewerkers aangegeven dat het hoge ziekteverzuim de oorzaak is voor de continue gewijzigde diensten. VVMC denkt dat er ook nog een andere oorzaak is: “Vervoerders hebben grote problemen met het invullen van vacatures. Bij Arriva is de uitstroom naar NS sowieso altijd al groot en daar komt nu de krappe arbeidsmarkt nog eens bij.”

“Arriva mag overloop zelf aanrekenen”

Dat laatste wordt ook bevestigd door een machinist bij Arriva die omwille van mogelijke consequenties anoniem reageert tegenover zusterblad SpoorPro: “Het is zo dat mensen in dienst komen bij Arriva en zien dat het gras bij de buren groener is. Met een veel betere cao komen deze werknemers al snel terecht bij de veel beter georganiseerde bedrijfscultuur binnen de Nederlandse Spoorwegen. Die overloop van werknemers mag Arriva zich best zelf aanrekenen.”

VVMC denkt dat de huidige situatie bij Arriva op den duur consequenties zal hebben voor de vervoerder. Volgens de vakbond is de enige optie dat Arriva zich houdt aan de cao-afspraken en zorgt dat de rust onder medewerkers weer terugkeert.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.