Een NS-intercity op station Den Bosch naar Zwolle

Nog weinig enthousiasme na eerste gesprek nieuwe cao NS-personeel

Veel enthousiasme lijkt er nog niet te bespeuren bij de vakbonden na de eerste onderhandelingsronde voor de nieuwe NS-cao eerder deze maand, waarin alle partijen hun voorstellen hebben toegelicht. Vakbondsbestuurder Wim Eilert van VVMC spreekt over een “sigaar uit eigen doos” die NS presenteerde. Zijn collega Henri Janssen van FNV Spoor noemt de meeste NS-voorstellen teleurstellend, al ziet hij wel enkele lichtpuntjes.

Eilert hekelt het voorstel van NS voor een hogere flexibiliteit, want volgens hem is er zeker geen sprake van dat het inmiddels rustiger is geworden voor de NS’ers nu de coronapiek voorbij is. “De werk/privé balans is juist bij het roostergebonden personeel behoorlijk scheef getrokken. Roosters kun je niet meer van op aan, inhoud van diensten verandert constant, pauzes staan onder druk en ook de afgesproken overstaptijden staan enorm onder druk. NS kampt met een hoog ziekteverzuim en heeft grote problemen met het binnenhalen van nieuwe mensen. Dit alles maakt dat er volgens de VVMC op dit moment roofbouw wordt gepleegd op de medewerkers.” Kortom, in de ogen van Eilert niet het moment om als werkgever te beginnen over een hogere inzetbaarheid.

Flexibeler werken

Onderhandelaar Janssen van FNV roemt de voorstellen over een inclusief NS, waarin elke medewerker zichzelf kan zijn ongeacht achtergrond en overtuigingen. Ook ziet hij kansen voor de maximale pensioenopbouw die ter sprake kwam en de optie om vrijwillig te solliciteren naar een functie met een lager salaris. De rest van de voorstellen noemt hij teleurstellend. Net als Eilert wijst hij het NS-voorstel voor flexibeler werken van de hand. Ook de regelingen voor ouderen waar NS mee komt kunnen weinig genade vinden in de ogen van Janssen.

De problemen als gevolg van de krappe arbeidsmarkt en het hoge ziekteverzuim waar NS veel last van heeft moeten volgens FNV zeker niet afgewenteld worden op de huidige medewerkers. “De voorstellen maken NS nog onaantrekkelijker om voldoende goede collega’s aan te trekken en te behouden. De plannen rondom nog flexibeler en langer werken zullen het verzuim nog verder opstuwen”, stelt Janssen.

Uitdaging

CNV Vakmensen houdt het bij een summiere reactie op het eerste onderhandelingsgesprek op de eigen website. De bond stelt wel dat het erop lijkt dat de financiële situatie van NS en de wens van de werknemers om zinvol werk te doen niet goed met elkaar samen lijken te gaan. “Het wordt nog een hele uitdaging om dat tot elkaar te brengen.”

Op 24 mei praten bonden VVMC, FNV Spoor, CNV Vakmensen en VHS verder met NS over de nieuwe cao. De huidige cao loopt tot 1 juli van dit jaar.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.