NMBS-trein op station Brussel

België voorziet ernstige hinder in OV dinsdag door nationale staking

De Belgische OV-vervoersbedrijven houden er rekening mee dat er veel treinen, bussen, trams en metro’s niet zullen rijden op dinsdag 31 mei vanwege een landelijke stakingsdag in de overheidssector. De acties zijn afgekondigd door een aantal vakbonden.

Spoorvervoerder NMBS verwacht dat maar een kwart van het treinverkeer zal doorgaan, waarvan één op de drie IC-treinen en één op de vijf S- en L-treinen. De meeste P-treinen, die alleen in de ochtend- en avondspits ingezet worden, zullen niet rijden. En in de provincies Luik, Luxemburg en Namen zal er helemaal geen treinverkeer zijn. Dat komt doordat er in deze regio onvoldoende personeel beschikbaar is in de seinhuizen van Infrabel. Ook de IC-treinen die deze provincies doorkruisen zullen daar last van hebben. De IC-trein Oostende-Eupen bijvoorbeeld rijdt alleen tussen Oostende en Leuven. Ook in een aantal andere stations in het land zullen er weinig tot geen treinen stoppen.

Alternatieve dienstregeling

Reizigers moeten vanaf tien uur vanavond tot en met dinsdag 31 mei rekening houden met ernstig verstoord treinverkeer in België, laat NMBS weten. Er is een alternatieve dienstregeling opgezet, die ingevuld wordt door medewerkers die tevoren hebben laten weten wel te werken op dinsdag.

Vervoerders De Lijn, MIVB en TEC kunnen nog lastig inschatten op welke schaal hun netwerken getroffen worden door de acties. Ze adviseren – net als NMBS – mensen thuis te werken of alternatief vervoer te regelen. Reizigers die toch het OV kiezen waarschuwen ze om de websites, sociale media, reisplanners en -apps van de OV-bedrijven te checken voorafgaand aan hun vertrek.

NS laat weten dat vanwege de staking de stoptreinen van Maastricht naar Luik v.v. ook niet rijden. Treinen op andere trajecten van en naar België kunnen eveneens uitvallen. Meer informatie is te vinden op de site van NS International.

‘Ondergewaardeerd’

De vakbonden ACOD, FCSOD en VSOA hebben opgeroepen tot een nationale actiedag op 31 mei in de sector openbare diensten. Ze eisen onder meer een hogere koopkracht, meer investeringen in mensen en middelen in de sector om de hoge werkdruk te verlichten en een versterking van de pensioensystemen. Volgens de bonden voelt het personeel zich ondergewaardeerd, terwijl er de afgelopen coronajaren wel een zwaar beroep op hen gedaan werd. Behalve in OV zullen er onder meer ook acties zijn in het onderwijs, bij gemeenten, in het gevangeniswezen en bij omroep VRT.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.