Veerboot vertrekt van Den Helder naar Texel. Foto: ANP
weinig vertrouwen

Vakantieverkeer Texel mogelijk in gevaar door cao-acties

Veerboot vertrekt van Den Helder naar Texel. Foto: ANP

De Waddeneilanden bezoeken kan komende zomer lastiger worden door mogelijke werkonderbrekingen of stiptheidsacties. Leden van vakbonden FNV en CNV hebben een nieuw cao-aanbod van de werkgever van de veerboot tussen Den Helder en Texel unaniem afgewezen. TESO, de exploitant, deed nog een nieuw bod nadat de vakbonden een ultimatum hadden gesteld. Acties werden toen opgeschort maar komen nu voor de vakantieperiode weer dichtbij.

“Het bod van de werkgever was verbeterd, onder druk van de bonden en mogelijke acties”, zegt Lutz Kressin bestuurder FNV Streekvervoer. “Dat dit bod toch is afgewezen heeft heel erg te maken met het ontbreken van vertrouwen richting de werkgever. De werknemers zijn erg op hun hoede en verwachten dat er altijd een addertje onder het gras zit.”

Eisen

Naast een loonsverhoging van 5 procent per 1 januari 2022 wil de vakbond ook dat een onderzoek komt naar het verwachte personeelsverloop en de mogelijkheid om werknemers boven de sterkte aan te nemen. Dit om de hoge werkdruk aan te pakken.

FNV en CNV dreigde in een eerder stadium al met acties. “Mocht het tot acties komen dan gaat het om werkonderbrekingen voor korte of langere duur, en stiptheidsacties”, zegt Kressin.

De huidige cao liep tot 1 januari 2020. Een onderhandelingsakkoord tussen vakbonden en werkgever werd door de leden begin 2020 afgewezen. Vanwege corona zijn de onderhandelingen pas in oktober 2021 hervat. Bij TESO werken 130 werknemers. De nieuwe cao, met een looptijd van een jaar, zou met terugwerkende kracht in moeten gaan vanaf 1 januari 2022.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.