Informatiepaal op NS-station. Foto: NS
veiligheid

NS-medewerkers belaagd en bespuugd op Amsterdam Amstel

Informatiepaal op NS-station. Foto: NS

Twee conductrices zijn woensdagavond op het station Amsterdam Amstel bespuugd en belaagd door een groep mannen, meldt De Telegraaf. NS spreekt van het ‘zoveelste onaanvaardbare incident’.

De conductrices hebben donderdag aangifte gedaan, schrijft De Telegraaf. NS wil dat de daders zo snel mogelijk worden opgespoord en een OV-verbod krijgen.

‘Wij hebben de camerabeelden overhandigd aan de politie. Deze daders moeten worden opgespoord en berecht en gaan wat ons betreft nooit meer met de trein. De impact op ons personeel is bij dit soort incidenten heel groot en kan traumatisch zijn. De betrokken vrouwen wordt alle mogelijke zorg aangeboden. Wij kunnen als werkgever niet accepteren dat onze mensen op deze manier worden belaagd’, zegt een woordvoerder van NS tegenover De Telegraaf.

Het belagen en bespugen van de conductrices vond plaats op station Amsterdam Amstel. Een groep jongeren zat in de eerste klas om telefoons op te laden en toen een conductrice om een plaatsbewijs vroeg, werd ze meteen uitgescholden, meldt de NS woordvoerder. ‘Ze zijn daarop gesommeerd op station Amstel uit te stappen.’

Volgens een omstander brak op dat moment de hel los en gingen de acht mannen helemaal door het lint. ‘Toen ik zag dat de NS-vrouwen op het perron zeer agressief werden belaagd, ben ik er met meer reizigers heen gegaan. We gingen tussen de scheldende groep en de conductrices in staan.’

Zorgen veiligheid FNV

FNV uitte vorige week zorgen over de veiligheid van NS-medewerkers. Uit een risicoanalyse van de vakbond blijkt dat de NS-medewerkers van veiligheid en service onderbezet zijn. NS moet dan keuzes maken op welke stations een back-up team wordt ingezet en op welke stations niet. Daarmee vergroot het risico ernstig dat een medewerker niet de assistentie krijgt waar men gezien de geldende afspraken wel op rekent. “En daarmee wordt dus ingeleverd op de sociale veiligheid van de collega’s”, schrijft FNV.

FNV ziet als oplossing een verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Als medewerkers bijvoorbeeld minder druk ervaren bij het werk, dan zijn meer mensen bereid voor de NS te werken, stelt de vakbond.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.