onduidelijkheid

Station Groningen op enkele reiziger na verlaten door staking

Enkele reiziger op station Groningen Centraal.Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Het station van Groningen ligt er woensdagochtend vrijwel verlaten bij. Hier en daar loopt een reiziger. Het gaat hierbij vooral om mensen die met Arriva reizen. Een enkeling blijkt niet op de hoogte van de staking van NS-medewerkers in het noorden van het land, meldt ANP.

Een van hen is de 30-jarige Engelse Marco, die naar Zwolle wilde reizen, omdat hij daar in de buurt moet zijn. “Ik hoop dat er morgen weer treinen rijden naar waar ik heen moet”, zei hij in het Engels. Ook de Italiaanse Vanna (60) is op het station. Zij was wel op de hoogte van de staking. Toch hoopt ze dat er over een uur wel een trein naar Amsterdam gaat. Die trein staat nog wel in de app van 9292, geeft ze aan.

Op het station staat verder één trein van de NS, maar of die vertrekt, wanneer en waarnaartoe is nog onduidelijk. Op de borden stond daar rond 09.45 uur nog niets over.

Ontregeling

Freek Bos van reizigersvereniging Rover hoopt dat de bonden en NS snel met elkaar om tafel gaan, zegt hij op NPO Radio 1. “Ze moeten niet rollebollen met elkaar over de grond, maar kijken hoe ze het moeten oplossen. We verwachten met name volgende week dinsdag veel overlast. Dan zijn stakingen gepland in het midden van het land. Lange lijnen vanuit de Randstad naar de rest van het land zullen dan allemaal plat liggen.”

Meer publieksvriendelijke acties waren geen mogelijkheid, zegt Rob de Groot van VVMC. “Wat zijn dan publieksvriendelijke acties? Gratis reizen kan niet omdat er overal poortjes staan.”

Of de stakingen effectief gaan zijn is onduidelijk. Stakingsdeskundige Rose Kösters: “Uit onderzoek blijkt dat 59 procent van de stakingen enigszins een positief effect hebben, maar bij stakingen van semi publieke organisaties is dat lastiger.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.