NS-personeel staakt in Noord-Nederland voor betere cao.
treinknooppunten

FNV verwacht veel meer impact door NS-staking vrijdag

NS-personeel staakt in Noord-Nederland voor betere cao. Foto: ANP/Emiel Muijderman

Vakbond FNV verwacht een “grote opkomst” bij de staking in het westen van het land vrijdag. De impact van de staking vrijdag zal een stuk groter zijn dan de staking in het noorden. “De staking gaat door. Ik verwacht dat er bijna niks gaat rijden, heel vervelend voor de reiziger”, zegt een woordvoerder van FNV.

NS-medewerkers leggen vrijdag het werk neer op de standplaatsen Leidschendam, Dordrecht, Leiden, Den Haag en Rotterdam. De staking begint net als woensdag om 4:00 in de ochtend en eindigt 24 uur later. Machinisten, conducteuren en andere NS-medewerkers die hun dienst normaal beginnen in een van deze steden komen vrijdag niet opdagen. Dat betekent dat vrijwel alle treinen die vertrekken van een van die stations niet rijden.

Woensdag was de kick-off van de estafettestaking in het noorden van het land. Op enkele treinen na reden die dag geen treinen op en neer naar het Noorden, maar de impact op de rest van het land was klein. FNV verwacht vrijdag een veel grotere impact omdat belangrijke treinknooppunten plat komen te liggen.

De noordelijke stations waar de medewerkers hun werk woensdag neerlegden waren op enkele reizigers na verlaten. De reizigers waren goed op de hoogte van de stakingen. NS komt later vandaag met reizigersinformatie over de komende stakingen.

Estafettestaking

Na vrijdag gaan de stakingen verder op maandag 29 augustus. Dan gaan NS-medewerkers staken in regio Noordwest. Onder meer zijn de steden Almere, Alkmaar, Amsterdam en Haarlem aan de beurt. Ook het internationale treinverkeer zal plat liggen.

Dinsdag 30 augustus zijn de stakingen in regio Midden. In onder andere Amersfoort, Gouda, Hoofddorp, Utrecht en Alphen aan de Rhijn rijden geen NS-treinen. Daaropvolgend, op woensdag 31 augustus, zijn regio’s Oost en Zuid de dupe. In onder andere Arnhem, Breda, Den Bosch, Deventer, Eindhoven, Nijmegen, Maastricht en Sittard rijden geen NS-treinen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet/ANP

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.