Tram RET Hofplein (foto: Rick Keus/RET)
Staking geen invloed

Geen extra drukte streekvervoer en Schiphol door treinstaking

Beeldbank RET

De staking van het NS-personeel in Zuid-Holland lijkt geen invloed te hebben op het stad-en streekvervoer in die provincie. In de trams, bussen en metro’s is het niet drukker dan normaal en zijn er geen problemen, zeggen de vervoerders.

“Het lijkt erop dat de mensen goed geïnformeerd zijn en hun maatregelen hebben genomen”, zegt een woordvoerder van het Haagse HTM. “Nu is het ook wel zo dat veel mensen die met de HTM reizen aangevoerd worden door de NS, dus die passagiers hebben we vandaag niet.”

Bij Arriva, dat vooral met busvervoer in het noordelijk deel van Zuid-Holland opereert, was het niet drukker dan normaal en leidt de actie van het spoorwegpersoneel niet tot problemen. “Bij de staking in regio Noord eerder deze week zagen we al dat dat tot weinig problemen leidde. Mensen volgen de adviezen goed op en plannen geen doorgaande reizen door gebieden waar gestaakt wordt”, aldus een zegsvrouw.

Ook bij de Rotterdamse stads- en streekvervoerder RET merkt men niets van drukte of problemen. In metrolijn E, die tussen Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal pendelt, was het in de ochtendspits niet drukker dan normaal, meldt een woordvoerder.

Schiphol

Ook op Schiphol is weinig te merken van de treinuitval in de Randstad. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er vooralsnog geen bijzonderheden te melden. Wel zijn er extra verkeersregelaars ingezet zodat het verkeer rond de luchthaven goed kan doorstromen.

De luchthaven waarschuwde reizigers van tevoren voor treinen die misschien niet rijden, vertragingen en eventuele drukte in de trein en op de stations. Automobilisten werd gevraagd zoveel mogelijk samen te reizen. Daar hebben reizigers waarschijnlijk rekening mee gehouden, aldus de woordvoerder.

Ook een woordvoerder van Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, laat weten dat het op de bussen van Schiphol naar Amsterdam niet drukker is dan normaal. “Het is goed te doen”, aldus de woordvoerder.

Staking maandag

Maandag gaan de acties verder in de regio Noordwest, waar grote knooppunten als Amsterdam en Schiphol onder vallen. De luchthaven houdt de situatie maandag scherp in de gaten en heeft contact met NS, aldus de woordvoerder. “Op basis daarvan kunnen we hopelijk een inschatting maken wat we maandag kunnen verwachten. We zijn voorbereid op verschillende scenario’s.”

Dinsdag 30 augustus is de vierde stakingsdag. Dan is het midden van het land aan de beurt. Naar verwachting heeft dat ook invloed op het treinverkeer naar Schiphol. De treinen vanuit Utrecht en Amersfoort zullen namelijk niet naar de luchthaven vertrekken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet/ANP

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.