drie stakingsdagen

Treinverkeer hele land plat door staking, vakbonden en NS wel in gesprek

Eenzame reizigers tijdens NS-staking op Arnhem Centraal. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht

De staking vrijdag 9 september is definitief en legt landelijk het NS-treinverkeer plat. “We zien geen mogelijkheid om op een verantwoorde, betrouwbare en veilige manier een dienstregeling rijden”, meldt NS. De Nederlandse Spoorwegen heeft een cao-voorstel neergelegd bij de vakbonden. De vakbonden gaan met NS het gesprek aan, maar dit staat los van de stakingen.

NS zegt het buitengewoon vervelend te vinden dat reizigers opnieuw zoveel last hebben van de impact van de acties. “Temeer omdat NS de vakbonden afgelopen dinsdag een nieuw bod heeft gedaan en heeft uitgenodigd om het gesprek hierover te hervatten. De vakbonden hebben deze uitnodiging inmiddels geaccepteerd”, zegt de NS.

NS heeft gisteren een stap gezet en de vakbonden uitgenodigd voor een hernieuwd gesprek. NS is teleurgesteld dat de vakbonden ondanks deze handreiking toch besluiten de staking door te zetten. Hoewel vakbonden de staking niet opschorten, vindt NS het belangrijk om het gesprek te hervatten. Het is immers in het belang van onze reizigers en onze collega’s om snel tot een goede cao te komen.

Ook voor dinsdag 13 en donderdag 15 september hebben de vakbonden acties aangekondigd. Op dinsdag 13 september betreft het opnieuw meerdere grotere regio’s, voor donderdag 15 september staan acties gepland in Midden-Nederland. Ook voor deze dagen verwacht de NS dat de regionale stakingen grote impact zullen hebben op het NS-treinverkeer in heel Nederland.

Cao-voorstel NS

De vakbonden zijn overwegend positief over het voorstel van de NS, maar zien nog veel verschillen. “Wij zien het cao-voorstel als een eerste stap van NS en de inhoud van deze brief geeft ons aanleiding om met NS in overleg te gaan”, meldt FNV.

“Op diverse punten ligt het nog ver weg van onze eisen en missen we nog onderwerpen, maar NS geeft aan dat dit een eerste voorstel is”, zegt FNV onderhandelaar Henri Janssen. FNV is vooral benieuwd naar de opmerking van NS over de inflatiecorrectie. De NS-medewerkers en vakbondsleden willen een automatische prijscompensatie.

Het voorstel waar de NS mee kwam is om met terugwerkende kracht per 1 juli dit jaar de lonen met 5 procent te verhogen. Ook krijgen medewerkers een eenmalige uitkering van 650 euro. Op 1 januari 2023 zou daar nog eens 2,5 procent bijkomen.

FNV staat niet negatief tegenover de toenadering van de NS, maar zo stelt Janssen: “Onze leden willen een automatische prijscompensatie.” Ook moet er meer duidelijkheid komen over “de balans tussen werk en privé”. Het minimumloon van 14 euro noemt Janssen daarentegen prima. “Dat was ons voorstel”.

Ook CNV reageert overwegend positief op de brief van de NS. “Het is een belangrijk signaal dat NS daarin erkent dat de werkdruk in het bedrijf nu veel te hoog is”, zegt onderhandelaar Jerry Piqué.

“NS ziet in dat er echt wat moet gebeuren aan de roosters; de balans tussen werk en privé is voor veel werknemers volkomen uit het lood geslagen. NS geeft daarnaast ook toe dat het bedrijf te zakelijk is geworden en dat de focus te veel op het geld en de planning lag. Dat is voor de mensen belangrijk om te horen. Daar horen natuurlijk ook maatregelen bij, daar willen we graag concrete afspraken over maken.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.