onderhandelingsakkoord

Transitieverlof voor transgender personeel afgesproken in nieuwe cao NS

NS-personeel vervangt de dienstregeling op de borden. Foto: NS

In het nieuwe cao-akkoord geeft de Nederlandse Spoorwegen transgender personeel de mogelijkheid om verlof op te nemen wanneer zij in transitie gaan. Naast de slordige tien procent loonsverhoging en de eenmalige bonus, kunnen werknemers in transitie in een periode van tien jaar 24 weken betaald verlof opnemen.

“Het komt uit onze koker, wij willen stappen zetten in het werkgeverschap en meer inclusief worden”, laat een woordvoerder van NS weten. “We vinden het belangrijk als collega’s die een transitie ondergaan zich niet ziek hoeven te melden.”

De NS is niet de eerste werkgever die het zogenoemde transitieverlof heeft opgenomen in de cao, maar met 19.000 werknemers is het voor zover bekend wel de grootste. Andere bedrijven met hetzelfde verlof in de cao zijn verzekeraar Aegon en woonwarenhuis Ikea.

Bij Aegon is het transitieverlof sinds deze zomer mogelijk en daar moet de eerste aanvraag nog binnenkomen. Desalniettemin noemt Maxim Bruisse, zelf in transitie, op de website van Aegon: “Transgender personen bij andere werkgevers zijn nog altijd bang om hun baan kwijt te raken.”

De woordvoerder van NS laat weten dat ze geen idee hebben hoeveel werknemers van de regeling gebruik willen maken. “We zijn met bijna 20.000 werknemers wel een afspiegeling van de samenleving en vinden het belangrijk dat er iets geregeld is.” NS hoopt door het transitieverlof op te nemen in het cao-akkoord een voorbeeld te zijn voor andere werkgevers. “Dat zou heel mooi zijn”, besluit de NS-woordvoerder.

Onderhandelingsakkoord

Naast het transgenderverlof heeft de NS ook het diversiteitsverlof opgenomen in de cao-onderhandelingsakkoord. Dat is de mogelijkheid om vrij te nemen op andere feestdagen dan de traditionele christelijke.

Het cao-akkoord ligt momenteel voor aan de vakbonden die hun leden over de afspraken moet laten stemmen. Binnen een paar weken worden de resultaten van de raadpleging verwacht. De vakbonden melden een positieve ondertoon bij de leden, maar kunnen verder geen indicaties geven van de reacties. “Dat is speculeren, we wachten keurig af hoe de leden gaan stemmen”. besluit FNV bestuurder Wim Eilert.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.