Wilma Mansveld, staatssecretaris

Mansveld gaat duurder treinkaartje niet tegenhoudenStaatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu gaat de voorgenomen prijsverhoging van het NS-treinkaartje met 3,4 procent niet tegenhouden. Dat zegt zij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Meerdere partijen in de Kamer hebben moeite met de tariefverhoging. 


De geschatte inflatie voor 2014 is 2 procent, maar de NS wil de tarieven voor de prijskaartjes laten stijgen met 3,4 procent.

Prijsstijging

SP-Kamerlid Farshad Bashir: “3,4 procent is heel hoog. Dat brengt de trein weer op achterstand in vergelijking met de auto. Het is beter om de winstafdracht te verhogen, want dan hoeft de NS de prijzen niet te verhogen.”

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe stelt dat hij “van zijn stoel af viel” toen hij hoorde dat er 3,4 procent bij komt. Hij vindt dat de NS moet snijden in eigen vlees en niet de rekening bij de reiziger moet neerleggen. Hij dient een motie in bij het VAO over de voorgenomen prijsstijgingen.

Bezuinigingen

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland: “Mijn schoenen zijn nat geworden van uw krokodillentranen.” Volgens hem wist het CDA bij de aangekondigde bezuiniging van 50 miljoen in het kabinet Rutte 1 al dat de rekening naar de reiziger zou gaan.

VVD-Kamerlid Betty de Boer vindt net als het CDA ook dat er eerst gekeken moet worden of er kosten bespaard kunnen worden bij NS. “NS moet efficiënter en kostendekkend gaan werken. We moeten kijken hoe we de tariefverhoging kunnen vermijden zodat er meer reizigers in de trein komen.”

Tariefsverhoging

Mansveld zegt net als Hoogland dat er al eerder bekend was dat bezuinigingen zouden gaan leiden tot hogere prijzen. “In kabinet Rutte I is afgesproken dat er bij de NS 50 miljoen zou worden bezuinigd en 110 miljoen bij ProRail.”

De staatssecretaris wijst erop dat de tariefverhoging is voorgelegd aan het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov). Zij wil dat proces eerst afwachten.

Dubbel opstaptarief

Naast de voorgenomen tariefverhoging van de NS worden de kosten van de treinkaartjes ook tijdelijk verhoogd om de problemen met de dubbele opstaptarieven op te kunnen lossen.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren stelt dat ze het raar vindt dat de reiziger hiervoor moet betalen. Mansveld wijst er op dat een motie van Bashir over het dubbel opstaptarief eerder is verworpen. “Ik ga dat debat niet over doen. Dit wordt tijdelijk in het tarief verwerkt”, aldus de staatssecretaris.

Marieke van Gompel

Lees ook:

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.