OV fiets, Utrecht

Vijf partijen in de race voor leveren 3000 nieuwe OV-fietsen

Vijf partijen hebben zich ingeschreven om de 3000 nieuwe OV-fietsen te leveren waarmee NS de komende jaren zijn ‘vloot’ wil uitbreiden. Het gaat om Batavus, Bikes2Go, Louis Verwimp, Big Wholesale en Verstegen & Van Zuiden. Volgens de spoorvervoerder is het gebruik van de huurfietsen zo snel gestegen dat de aanschaf noodzakelijk is om aan de vraag te blijven voldoen.

Het bedrijf dat de aanbesteding wint, mag de komende drie jaar duizend nieuwe fietsen per jaar leveren. Van het bestaande fietsenpark worden de komende jaren ook ieder jaar duizend fietsen gerecycled. Fietsen ouder dan vier jaar die nog goed genoeg zijn, komen volgens een woordvoerder van NS in aanmerking voor zo’n recycling. Van deze fietsen kunnen zo’n honderd onderdelen worden hergebruikt.

Uitbreiding

De eerste nieuwe fietsen moeten in de lente van 2016 beschikbaar zijn. Het gebruik van de OV-fiets is de afgelopen vijf jaar gestegen van 600.000 naar 1,5 miljoen. NS verwacht dat het aantal ritten jaarlijks met 200.000 stijgt.

De bestaande 8500 fietsen zijn momenteel beschikbaar op 250 locaties in het land. Het is de bedoeling om eerst de huidige locaties van extra rijwielen te voorzien en daarna uit te breiden naar nieuwe stations. “Welke dat zijn weten we nog niet”, laat de woordvoerder weten. “We zijn ook bezig met een proef in de binnenstad van Utrecht waar je OV-fietsen kunt huren. Mogelijk gaan we dat ook in andere steden doen.”

Testdag

NS organiseert op vrijdag 10 en zaterdag 11 juli een testdag op het Jaarbeursplein in Utrecht waar reizigers verschillende modellen mogen uitproberen. Mede aan de hand van die input bepaalt NS met welke fietsen het bestaande ‘park’ wordt uitgebreid. De Fietsersbond en andere deskundigen beoordelen de fietsen op duurzaamheid, robuustheid, veiligheid en comfort.

De OV-fiets werd in 2009 geïntroduceerd. Reizigers met een fietsabonnement op hun OV-chipkaart kunnen bij inmiddels 250 stations een fiets huren om het laatste stuk van hun reis te volbrengen. De afrekening vind achteraf plaats via automatische incasso. Een abonnement kost per jaar 10 euro.

Martijn van Best

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vijf partijen in de race voor leveren 3000 nieuwe OV-fietsen | OVPro.nl
OV fiets, Utrecht

Vijf partijen in de race voor leveren 3000 nieuwe OV-fietsen

Vijf partijen hebben zich ingeschreven om de 3000 nieuwe OV-fietsen te leveren waarmee NS de komende jaren zijn ‘vloot’ wil uitbreiden. Het gaat om Batavus, Bikes2Go, Louis Verwimp, Big Wholesale en Verstegen & Van Zuiden. Volgens de spoorvervoerder is het gebruik van de huurfietsen zo snel gestegen dat de aanschaf noodzakelijk is om aan de vraag te blijven voldoen.

Het bedrijf dat de aanbesteding wint, mag de komende drie jaar duizend nieuwe fietsen per jaar leveren. Van het bestaande fietsenpark worden de komende jaren ook ieder jaar duizend fietsen gerecycled. Fietsen ouder dan vier jaar die nog goed genoeg zijn, komen volgens een woordvoerder van NS in aanmerking voor zo’n recycling. Van deze fietsen kunnen zo’n honderd onderdelen worden hergebruikt.

Uitbreiding

De eerste nieuwe fietsen moeten in de lente van 2016 beschikbaar zijn. Het gebruik van de OV-fiets is de afgelopen vijf jaar gestegen van 600.000 naar 1,5 miljoen. NS verwacht dat het aantal ritten jaarlijks met 200.000 stijgt.

De bestaande 8500 fietsen zijn momenteel beschikbaar op 250 locaties in het land. Het is de bedoeling om eerst de huidige locaties van extra rijwielen te voorzien en daarna uit te breiden naar nieuwe stations. “Welke dat zijn weten we nog niet”, laat de woordvoerder weten. “We zijn ook bezig met een proef in de binnenstad van Utrecht waar je OV-fietsen kunt huren. Mogelijk gaan we dat ook in andere steden doen.”

Testdag

NS organiseert op vrijdag 10 en zaterdag 11 juli een testdag op het Jaarbeursplein in Utrecht waar reizigers verschillende modellen mogen uitproberen. Mede aan de hand van die input bepaalt NS met welke fietsen het bestaande ‘park’ wordt uitgebreid. De Fietsersbond en andere deskundigen beoordelen de fietsen op duurzaamheid, robuustheid, veiligheid en comfort.

De OV-fiets werd in 2009 geïntroduceerd. Reizigers met een fietsabonnement op hun OV-chipkaart kunnen bij inmiddels 250 stations een fiets huren om het laatste stuk van hun reis te volbrengen. De afrekening vind achteraf plaats via automatische incasso. Een abonnement kost per jaar 10 euro.

Martijn van Best

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.