smart-ov, inchecken, GVB, RET

Landelijke proef met inchecken via smartphone van start

smart-ov, inchecken, GVB, RET

Voor het eerst hebben alle vervoerders in Nederland de handen ineengeslagen om het in- en uitchecken met de smartphone te realiseren. Maandag ging een proef van start waarbij de deelnemers niet langer een OV-chipkaart nodig hebben om in te checken, maar hun telefoon voor de OV-chippaal kunnen houden. Als de zogenaamde Smart-OV proef een succes blijkt te zijn, hopen de vervoerders in 2016 deze dienst breder en aan meer mensen aan te kunnen gaan bieden.

De proefperiode duurt drie maanden en er kunnen 200 personen meedoen. Deze personen krijgen een nieuwe sim-kaart, waarmee de smartphone geschikt gemaakt wordt om in- en uit te checken bij de OV-chippaal. Daarvoor hoeft de telefoon niet aan te staan. Verder kunnen de reizigers via een app de kosten van de reis zien en het resterende bedrag dat nog op de telefoon staat. Daarnaast geeft de app meteen aan of de reiziger heeft ingecheckt of uitgecheckt en kan die reiziger zijn laatste tien reizen terugkijken.

Samenwerking

Het is niet de eerste keer dat een vervoerder in Nederland reizigers in staat stelt om in- en uit te checken met een smartphone. Arriva testte dit eerder ook al, al was de technologie die Arriva gebruikte wel iets anders. Deze proef werd destijds geïntroduceerd door moedermaatschappij Deutsche Bahn. Het is echter de eerste keer dat alle tien vervoerders in Nederland tegelijkertijd deelnemen aan een dergelijke proef. “Het is echt uniek dat we allemaal meedoen”, aldus directeur Pedro Peters van RET.

Omdat alle vervoersbedrijven in Nederland meedoen met de proef, kunnen de deelnemende reizigers in heel Nederland en bij alle vervoerders met hun smartphone in- en uitchecken. Bovendien kunnen reizigers niet alleen bij poortjes op het station inchecken, maar ook in de bus en tram. “Ik ben er echt trots op dat het gelukt is om alle vervoerders bij elkaar te brengen”, aldus Inge Keur van GVB. Naast alle vervoerders, zijn ook Translink, KPN en Vodafone bij deze proef betrokken.

OV-chipkaart

Wanneer reizigers kunnen inchecken met hun telefoon, moet dat het gemakkelijker maken voor de reizigers om gebruik te maken van het OV en ook het betaalgemak voor de reiziger verbeteren. Bovendien is het goedkoper. “Dit scheelt in de kosten voor de kaart, want een OV-chipkaart kost toch weer steeds 7,50 euro”, zegt Peters. “Maar een telefoonabonnement en een telefoon heb je toch al.”

Als de Smart-OV proef succesvol is, wordt deze dienst breder aangeboden. Dan zal het ook mogelijk gemaakt worden om abonnementen op de telefoon te laden. In de toekomst betekent dit dat de OV-chipkaart wellicht helemaal vervangen kan worden. Maar het is nog niet zeker dat alle reizigers dan betalen via hun telefoon. In- en uitchecken met een bankpas en zo direct afrekenen, is ook een aannemelijke mogelijkheid. In Londen is dit al mogelijk. De vervoerders denken echter dat het nog wel even zal duren voordat dit ook in Nederland kan. “Wat we hier hebben gedaan, is al echt een technologisch hoogstandje”, aldus woordvoerder Nicky Jansen van Connexxion/Veolia.

Reizen op saldo

De deelname is op dit moment beperkt tot reizigers die reizen op saldo en automatisch opwaarderen. “De proef is nu nog maar klein”, geeft Jansen toe. De vervoerders hebben hier echter bewust voor gekozen, zodat de proef overzichtelijk blijft en de betrokken partijen de kans te krijgen om kleine problemen op te lossen. Deze drie maanden wordt bijvoorbeeld getest of alle chippalen goed reageren op de telefoon.

Ten tweede zijn nog niet alle smartphones geschikt voor de proef. Alleen nieuwere telefoons met Android 4.4 en NFC-technologie kunnen deelnemen aan de proef. iPhones kunnen helemaal niet meedoen met de proef, omdat daarvan de systemen zijn gesloten. Ten tweede moet de reiziger een KPN- of Vodafone-abonnement hebben. Andere telefoonproviders doen op het moment nog niet mee. Als de proef succesvol wordt, zullen de vervoerders ook andere telecomaanbieders gaan betrekken.

Reizigers die interesse hebben om mee te doen met de proef, kunnen zich nog aanmelden.

Inge Jacobs

Lees ook: Arriva wil betalen met smartphone mogelijk maken naast OV-chip

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Landelijke proef met inchecken via smartphone van start”

Tsipora Pereira|01.12.15|12:07

Het wachten is nu op de smartphone die geen reiziger meer nodig heeft. Wanneer begint de proef?

Eelko Jansen|02.12.15|09:57

Zelfs als hij uitstaat? Het zou juist mooi zijn als je deze wel kunt uitzetten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.