Persconferentie OV-concessie Limburg

Veolia trekt bezwaar in tegen OV-concessie Limburg, Arriva kan dienstregeling starten

Veolia Transport heeft het bezwaar ingetrokken tegen de gunning van de Limburgse OV-concessie aan concurrent Arriva. Door de intrekking van het beroep is de gunning van het openbaar vervoer aan Arriva definitief. Veolia en Arriva gaan nu zorgen dat de overdracht van materieel en mensen zo soepel mogelijk verloopt.

De provincie is van plan om Veolia een waarderingsbijdrage van 1,2 miljoen euro toe te kennen. Of deze waarderingsbijdrage ook invloed heeft gehad op de keuze van Veolia om af te zien van juridische procedures werd niet duidelijk tijdens de persconferentie. Gedeputeerde Patrick van der Broeck van de provincie Limburg: “Veolia scoort hartstikke hoog. Aan het einde van de concessie wordt dit bedrag beschikbaar gesteld.”

Aanbesteding

Directeur Bart Schmeink van Veolia: “We hebben natuurlijk er nooit een geheim van gemaakt dat de aanbesteding opnieuw moest plaatsvinden vanwege de onregelmatigheden door NS en Abellio. Vandaar dat we een bezwaar hebben aangetekend tegen de gunning.

“Tegelijkertijd hebben we nagedacht over wat we met deze situatie moesten doen. Als je voor je eigen belang gaat en dat met processen probeert af te dwingen, dan gaat dit heel lang duren. Als we hadden vervolgd met deze rechtszaken waren de reiziger en de medewerkers op de laatste plaats gekomen. We hebben gekeken hoe we over onze eigen belangen heen konden stappen.” Op initiatief van Veolia zijn de afgelopen weken een aantal gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de provincie en Arriva.

Juridische stappen

Veolia heeft besloten verdere juridische stappen tegen het concessiebesluit aan Arriva te staken. Ook heeft Veolia het bezwaar tegen de dwangsom van 800.000 euro ingetrokken wegens discussie over het voortijdig vervangen van nieuwe bussen op verschillende trajecten voor oudere exemplaren. Verder zal Veolia de vanaf november vorig jaar ingezette extra capaciteit op de Maaslijn continueren. De provincie zal in het geval van het nakomen van alle gemaakte afspraken, bij einde van de concessie 2006-2016 de dwangsom kwijtschelden.

Directeur Anne Hettinga van Arriva: “Ik ben blij met het besluit van Veolia. Ik kan bevestigen dat wat we nu in gang hebben gezet in het belang is van iedereen die met OV te maken heeft. Tot aan gisteren konden we alleen stappen maken met de handrem erop. We hebben grote risico’s genomen door toch materieel te bestellen terwijl de concessie nog niet binnen was.
”

Waardering

Reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV sprak zijn waardering uit voor de oplossing van het conflict door Veolia, Arriva en de provincie Limburg. “De drie betrokkenen leveren alle op hun eigen manier een bijdrage om te komen tot een goede oplossing van de problemen die ontstonden na de grootscheepse aanbestedingsfraude die werd gepleegd door NS-dochter Abellio/Qbuzz”, aldus voorzitter Rikus Spithorst. “Mooi om te zien hoe de betrokkenen op een volwassen manier aan de slag zijn gegaan in het belang van de reiziger.”

Marieke van Gompel

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Veolia trekt bezwaar in tegen OV-concessie Limburg, Arriva kan dienstregeling starten”

Joop Ummels|14.04.16|20:07

’n cadeautje van 2 miljoen ! Is het niet gebruikelijk dat een onderneming (VEOLIA) zijn best doet en alles uit de kast haalt om zijn contractafspraken en toezeggingen waar te maken ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.