OV-paal, tram, Thales1

‘Betalen met bankpas en mobiel in OV in 2017 realiteit’

OV-paal, tram, Thales1

Er is de afgelopen twee jaar veel gepraat over de realisatie van nieuwe betaalmethoden in het OV, zoals betalen met de bankpas, maar in 2017 worden echt concrete stappen gezet. Dit zei RET-directeur Pedro Peters tijdens zijn nieuwjaarsspeech. Enkele duizenden reizigers zullen binnenkort in heel Nederland daadwerkelijk kunnen in- en uitchecken met hun mobiele telefoon. Tevens zal RET het mogelijk maken om reizigers te laten betalen voor hun reis via een barcode en wordt er later dit jaar een proef uitgerold bij RET en HTM waarin reizigers het in- en uitchecken met de bankpas kunnen testen.

Ook in 2015 en 2016 werd beloofd dat reizigers al zouden kunnen betalen met hun bankpas of met hun mobiele telefoon. Het bleef echter bij beperkte proeven en hoewel meerdere keren werd beloofd dat deze proeven zouden worden uitgebreid vóór 2017, bleef het bij beloftes.

Concrete stappen

“In 2017 worden veel concrete stappen gezet”, aldus Peters. In 2016 zijn vooral veel proeven uitgevoerd en is er gewerkt aan het geschikt maken van de poortjes om barcodes, pinpassen en mobieltjes te kunnen scannen, zodat reizigers die betaalmiddelen gebruiken. “Maar nu wordt het ook echt voor reizigers zichtbaar”, aldus woordvoerder Frouke Albers. Overigens kunnen reizigers bij de RET dit jaar hoogstwaarschijnlijk alleen nog maar met hun bankkaart inchecken op de metro’s. Bij HTM kan dit dan in de trams. In de trams werd afgelopen jaar al gedemonstreerd dat het technisch gesproken mogelijk was.

Het in- en uitchecken met de mobiele telefoon wordt wel op grotere schaal uitgerold. Peters laat weten dat enkele duizenden reizigers die een telefoonabonnement hebben van Vodafone of KPN op korte termijn zullen kunnen reizen met hun mobiele telefoon. Dat kan in heel Nederland en dus ook bij alle vervoersmodaliteiten van de RET, dus de trams, metro’s en bussen.

Vervanging OV-chipkaart

De vervoerder benadrukt dat het hier niet gaat om een vervanging van de OV-chipkaart, maar om extra’s die ervoor moeten zorgen dat het gebruik van het OV gestimuleerd wordt. “Deze nieuwe betaalmethoden komen niet in plaats van, maar als extra keuze naast de vertrouwde OV-chipkaart om het OV zo laagdrempelig en makkelijk mogelijk te maken”, zo stelde Peters tijdens de speech.

Ook moet er nog veel geregeld worden. Hoewel reizigers nu de kans krijgen om van deze betaalvormen gebruik te maken, gaat het ook in 2017 nog steeds om proeven. Alleen betalen met de barcode is definitief. Er is dus nog steeds werk aan de winkel. Andere telecomproviders dan Vodafone en KPN moeten betrokken worden bij het inchecken met een mobiel. En er moeten nog stappen gezet worden om ervoor te zorgen dat het in- en uitchecken met een OV-kaart ook mogelijk is met een abonnement. “Vooral bankbetalen is echt heel complex”, aldus Albers.

Barcode

Eén van de manieren van RET om het betalen in het OV gemakkelijker te maken, is door het realiseren van het betalen via een barcode. In eerste instantie organiseert RET dit samen met het Luxor Theater. Bezoekers van het theater kunnen bij een reservering van het ticket ook onmiddellijk een kaartje voor een vervoersmodaliteit van de RET regelen. Daarvoor krijgen ze een barcode, die ze kunnen uitprinten of op hun telefoon kunnen laten zien.

Peters: “Na Luxor zullen we betalen met barcode snel verder uitbreiden.” Daarbij gaat het onder meer om het vliegveld, zodat reizigers bij het boeken van hun vliegticket al hun kaartje voor het OV kunnen boeken. Ook met Ahoy zou goed een samenwerking aangegaan kunnen worden. Uiteindelijk heeft RET de wens om samen te werken met alle regionale partners.

Toekomst RET

Tijdens de speech blikte Peters tevreden terug op het vorige jaar. De onderlinge samenwerking tussen alle OV-bedrijven verbeterde door de oprichting van branchevereniging OVNL en door de coöperatie. Dit zorgde voor een gezamenlijke visie op mobiliteit. Bovendien deed RET het zelf goed. De vervoerder kreeg een 7,6 in de OV-klantbarometer van CROW-KpVV en het aantal reizigerskilometers steeg.

Peters zei ook trots te zijn dat de trams en metro’s van RET vanaf dit jaar zonder overheidssubsidie kunnen rijden. Bovendien wordt het komende jaar het treintraject tussen Schiedam en de Hoek van Holland omgebouwd tot een lightrailverbinding. Peters: “Vanaf april wordt de Hoekse Lijn omgebouwd en verzorgt de RET het vervangende busvervoer. Vanaf september zal de RET met metro’s gaan rijden op dit traject. Deze lijn is wel meteen de laatste investering. Het nieuwe kabinet zal ruimte moeten maken voor nieuwe investeringen.” Dit zal overigens niet gebeuren onder Pedro Peters als directeur. Hij stopt per 1 juni 2017.

Lees ook: 

Auteur: Inge Jacobs

4 reacties op “‘Betalen met bankpas en mobiel in OV in 2017 realiteit’”

Ibo De Joode|11.01.17|05:55

Dan moet je dus altijd een werkende / opgeladen smartphone bij je hebben. Ik vind een smartphone geweldig, maar voor dit soort betaalzaken en/of toegang heb ik liever dat er gekeken wordt naar 1 pas (zonder stroom en klein) waar allerlei producten opgezet kunnen worden: NS / / OV fiets / betaalpas (pinnen-geld uit de muur) / Museumkaart etc.

kees boer|14.01.17|23:58

Is de OV chipkaart niet goed genoeg ? Dat was toch al een hele gewenning

Marianne Vaatstraat|13.12.17|06:56

Nog even en ze erbis alleen goud om mee te betalen in plaats van papieren geld.
Ze verzinnen iesere keer weer iets nieuws.We belanden in een toekomst met het belang puur alleen hoe ze meer geld binnen kunnen halen.
De wereld in mijn ogen is genadeloos aan het worden niemand kent bijna meer genade.

Stanley willson|22.04.18|02:10

get your blank atm card today and cashout money from any atm machine in the world if interested add up on whatsapp +1 715 352-1603 or email atmhacker131@gmail.com to get your blank atm card today.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.