Veolia, trein, Limburg

Veolia vangt ook bot bij Hoge Raad over kaartautomaten NS

Veolia, trein, Limburg

Veolia heeft ook voor de Hoge Raad een rechtszaak verloren over het onderhoud van de NS-kaartautomaten op de toenmalige Veolia-treinstations in Limburg. Veolia verloor eerder al een hoger beroep in deze zaak, maar besloot in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. De vervoerder spande de rechtszaak aan tegen de provincie Limburg waarbij de vervoerder claimde recht te hebben op een vergoeding van 1,6 miljoen euro voor het beschikbaar stellen en bedrijfsvaardig houden van NS-kaartautomaten tussen 2009 en 2011.

Volgens Veolia had de provincie de vergoeding voor het onderhoud van de NS-kaartautomaten aan de vervoerder moeten betalen, omdat de OV-chipkaart pas in juli 2011 landelijk werd ingevoerd. De provincie zou volgens Veolia middelen van het Rijk hebben ontvangen die tot aan de invoering van de OV-chipkaart aan Veolia hadden moeten worden betaald.

Kosten kaartautomaten

De Hoge Raad oordeelde dat de vergoedingen die de provincie kreeg uit de Brede Doel Uitkering (BDU) niet bestemd waren voor de vergoeding van de kosten van de NS-kaartautomaten. “Ook uit de BDU-beschikkingen over de jaren 2008 tot en met 2011 blijkt niet dat een vergoeding voor de kosten van de NS-kaartautomaten in het absolute aandeel van de BDU is opgenomen of ‘versleuteld’ in het percentuele aandeel in de BDU”, valt in de uitspraak te lezen.

De Hoge Raad verwerpt daarom het beroep van Veolia. Daarnaast moet de vervoerder de kosten van 8790 euro betalen die de provincie voor de cassatie heeft gemaakt.

Juridische strijd

Veolia voerde tussen 2006 en 2016 het spoorvervoer uit op de Maaslijn en de Heuvellandlijn. De vervoerder was hierbij verplicht om de kaartautomaten van NS te laten staan en deze automaten te onderhouden. Tot aan 2009 kreeg de vervoerder deze vergoeding van de provincie, maar tussen 1 januari 2009 en 7 juli 2011 niet meer.

De kaartautomaten van de NS in Limburg zijn onderdeel van een jarenlange juridische strijd. Veolia diende in 2015 een klacht in over de hoge prijzen voor de toegang tot de kaartautomaten van NS. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) oordeelde dat NS artikel 67 en artikel 71 van de spoorwegwet heeft overtreden in de OV-concessie Limburg. Volgens de marktautoriteit rekende NS haar concurrenten hoge prijzen aan voor essentiële zaken zoals het plaatsen van eigen OV-chippalen op stations en de toegang tot kaartautomaten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.