GTW-trein van Arriva in Groningen (foto: Stadler)

Gratis OV voor minima levert iets op voor vervoerders

Gratis met de bus en trein door de hele provincie. Vanaf 1 september is dit mogelijk voor minima uit de Groningse gemeente Het Hogeland. Inwoners met een laag inkomen en weinig spaargeld kunnen in daluren kosteloos instappen in alle treinen van Arriva en bussen van Qbuzz in Groningen. De vervoerders profiteren mee.

Nieuw is het concept van gratis OV voor bepaalde groepen inwoners niet. Desondanks bevindt Het Hogeland zich in een unieke situatie, legt wethouder Mariëtte de Visser (PvdA) uit. “In oppervlakte zijn we de op-één-na grootste gemeente van Nederland, maar er is geen centrale hoofdkern. Alles is hier heel verspreid.” Met verre reizen naar opleiding, werk, voedselbank en kledingbank tot gevolg.

300.000 euro

De gemeente vergoedde in bepaalde gevallen al reiskosten voor minima, bijvoorbeeld voor het volgen van een inburgeringscursus. “Ik dacht: dat budget kunnen we slimmer inzetten”, vertelt De Visser. Veel extra geld is Het Hogeland dan ook niet kwijt, waardoor de coronacrisis de uitvoering niet in de weg stond. “We hebben 300.000 euro uitgetrokken. Dat zijn bestaande budgetten voor reiskosten en we hebben wat bijgelegd vanuit het armoedebeleid.”

Daarmee levert de Meedoen Pas naar verwachting ook een voordeel op voor Arriva en Qbuzz. De vervoerders ontvangen van de gemeente namelijk een vooraf afgesproken vergoeding om gratis reizen op werkdagen en in het weekend mogelijk te maken, zegt De Visser. “Voor hen is het voordelig dat de lege stoel buiten de spits nu iets oplevert.”

Meer reizigers

Het gaat om een proef die loopt tot juli 2021, die moet uitwijzen hoe veel minima gebruik maken van het aanbod om gratis te reizen. Aan de hand hiervan wordt bekeken of en op welke manier het concept structureel wordt aangeboden. In totaal komen 4.500 inwoners in aanmerking, onder wie 1.000 kinderen. Daarvoor dienen zij voor 7,50 euro een Meedoen Pas – een persoonlijke OV-chipkaart – aan te vragen bij de gemeente.

De proef is geslaagd als minima komend jaar bus en trein pakken om meer activiteiten te ondernemen in hun vrije tijd. Nu vormen reiskosten vanwege de grote afstanden vaak een belemmering voor een dagje uit of een familiebezoek. “De meerwaarde is dat ze nu om andere redenen gratis kunnen reizen. Ons doel is dat iedereen kan meedoen in de samenleving.”

Andere gemeenten

Meerdere gemeenten in Nederland hebben regelingen voor gratis openbaar vervoer, al verschillen de voorwaarden hiervan per regio. Onder meer in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Hengelo geldt het aanbod alleen voor senioren met een laag inkomen en weinig eigen vermogen. In de regio Rotterdam kunnen alle AOW-gerechtigden gratis reizen met het OV.

Sommige gemeenten vragen, net als Het Hogeland, een kleine vergoeding. In Dordrecht kunnen alle 65-plussers ongeacht inkomen voor 13,50 euro per jaar met stadsbussen mee. De gemeente Nijmegen vraagt 15 euro voor een vergelijkbare regeling, waar weer alle inwoners met een laag inkomen voor in aanmerking komen.

Andere gemeenten die ook openstaan voor gratis OV kunnen zeker aankloppen bij Het Hogeland, zegt de Visser. “Kijk mee met wat er kan en met wat er gebeurt. Het wiel opnieuw uitvinden kan, maar het is beter om van elkaar te leren.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.