Busstation Groningen

Groningen wil automobilist OV in krijgen tijdens aanpak Julianaplein

Vervoerders NS, Arriva en Qbuzz zijn samen met Groningen Bereikbaar en OV-bureau Groningen Drenthe een gezamenlijke campagne gestart om het OV te stimuleren tijdens de vernieuwing van het Julianaplein in Groningen. Het plein gaat tot 9 mei grondig op de schop en die operatie zorgt drie maanden lang voor ernstige verkeershinder in en rond de stad.

Met de slogan ‘Hé autorijder, sta niet stil. Pak het OV!’ maken de OV-organisaties de autorijder bewust van de gevolgen van de wegwerkzaamheden rond het Julianaplein. Ze willen automobilisten stimuleren om tijdens de werkzaamheden te kiezen voor andere opties in plaats van de auto. Als onderdeel van de campagne zijn er ook verschillende prijsvragen georganiseerd, waarmee onder meer korting op reizen met het OV is te winnen.

Minder kans op file

Thuiswerken heeft de voorkeur, maar als dat niet kan is de fiets of het OV het beste alternatief, zo luidt de boodschap van de campagne. De kans dat reizigers met de bus toch nog in de file komen te staan is volgens de vervoersorganisaties een stuk kleiner dan met de auto, omdat de bus vaak gebruik kan maken van vluchtstroken of vrije busbanen.

De vernieuwing van het Julianaplein is onderdeel van de grootscheepse ombouw van de twaalf kilometer lange zuidelijke ringweg om de bereikbaarheid van Groningen te verbeteren. Het Julianaplein wordt ongelijkvloers gemaakt en de stoplichten verdwijnen. Om het plein te kunnen aanpakken worden er verschillende rijrichtingen afgesloten. Zonder maatregelen als de OV-campagne verwacht Groningen Bereikbaar dat het verkeer gaat vastlopen. Het streven is om tot 9 mei het aantal auto’s op het wegennet in en rond Groningen dagelijks terug te brengen met 80.000. In die periode wordt er een tijdelijk plein aangelegd, ten zuiden van het bestaande Julianaplein. Dat plein zal ongeveer twee jaar in gebruik zijn. In die periode wordt het nieuwe, definitieve plein gebouwd.

Spoorzone

Groningen Bereikbaar is een samenwerkingsverband van de gemeente Groningen, de provincie Groningen, Rijkswaterstaat en ProRail. De organisatie adviseert over alternatieve vormen van reizen in een periode waarin meerdere grote infraprojecten worden uitgevoerd in Groningen. Zo wordt er niet alleen gewerkt aan de vernieuwing van het Julianaplein als onderdeel van de ombouw van de zuidelijke ringweg, maar ook onder meer aan het verbeteren van het station en de stationsomgeving.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.