Bussen in Enschede

Hele Nederlandse OV gratis voor Oekraïense vluchtelingen

De Nederlandse OV-bedrijven hebben gezamenlijk besloten dat Oekraïense vluchtelingen die in Nederland arriveren gratis met al het openbaar vervoer in Nederland mogen reizen. Deze week maakte ook de NS al bekend dat Oekraïners die hun land vanwege de oorlog verlaten kosteloos naar Nederland kunnen doorreizen en vervolgens ook binnen ons land een gratis dagkaart kunnen krijgen.

De OV-sector zegt solidariteit met de Oekraïners te willen tonen in aansluiting op inmiddels vele initiatieven van vervoerders in ander Europese landen. “Op deze manier wil de Nederlandse OV-sector zijn (kleine) steentje bijdragen en de mensen uit Oekraïne een hart onder de riem steken”, zegt branchevereniging OV-NL.

Alle Oekraïners reizen na aankomst in Nederland gratis op vertoon van een Oekraïens paspoort of identiteitskaart. Bij gesloten toegangspoortjes op een station kunnen ze zich melden bij de servicebalie voor een gratis dagkaart.

Inmiddels zijn er al vluchtelingen in Nederland gearriveerd. Persbureau ANP meldt dat zich tussen maandag en dinsdag 62 Oekraïners zich bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel gemeld hebben. Van hen vroeg ongeveer de helft asiel aan, de rest wilde informatie hebben over verblijf in Nederland, aldus een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Eerder klopten al tachtig Oekraïners aan in Ter Apel, daar zijn er nu dus 62 bijgekomen. Ook van de eerdere groep vroeg niet iedereen asiel aan.

Oekraïners kunnen vrij reizen naar Nederland en hier negentig dagen verblijven. Zij hoeven zich dus niet te melden. Daardoor is het volgens ANP vooralsnog onduidelijk hoeveel Oekraïners sinds de Russische invasie hierheen zijn gekomen.

Lees ook

NS biedt gevluchte Oekraïners gratis doorreis naar Nederland

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

4 reacties op “Hele Nederlandse OV gratis voor Oekraïense vluchtelingen”

Eric Spitz|16.03.22|11:37

Uw bericht: De Nederlandse OV-bedrijven hebben gezamenlijk besloten dat Oekraïense vluchtelingen die in Nederland arriveren gratis met al het openbaar vervoer in Nederland mogen reizen.

Helaas werkt de NS hier niet aan mee. Als de vluchteling geen internationaal ticket kan overleggen dat niet langer dan 24 uur geleden is afgegeven, krijgt de Oekraïense vluchteling geen gratis vervoer. (zie ook op de NS site hierover).

Anna Snarova|17.03.22|22:18

Hey, Eric!
Weet je ook of de positie van NS juist is?
Gaat deze positie niet tegen de maatregelen genomen door de Nederlandse OV-sector?

Anna Snarova|17.03.22|22:51

Hey, Eric!
Weet je of het juist is dat NS niet meedoet bij de initiative van de Nederlandse OV-sector?

Eric Spitz|23.03.22|17:24

Het officiële standpunt van de NS (zie de site van de NS) is dat er alleen de 1e dag bij binnenkomst in Nederland gratis gereisd mag worden.
Mijn mening is dat de NS mooie sier maken, maar in feite gewoon niet meedoen met de rest van het OV (bussen, trams). Teleurstellend.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.