App helpt slechtziende reizigers navigeren op station Arnhem

Er is een nieuwe navigatie-app in de maak die blinde en slechtziende mensen helpt om hun weg te vinden op stations en buspleinen. De app wordt ontwikkeld door de gemeente Arnhem, Bartiméus en eZwayZ. Aanleiding voor de ontwikkeling was de komst van het dynamische bussenplein in Arnhem. De app is ook bruikbaar voor andere publieke ruimtes en gebouwen.

De app is volgens wethouder Roeland van der Zee van de gemeente Arnhem een uitkomst voor reizigers met een visuele beperking die reizen via station Arnhem. “Dit is een prachtoplossing om de juiste weg te vinden in een mooi en ingewikkeld gebouw als het Arnhemse Centraal Station met zijn verschillende niveaus die vloeiend in elkaar overgaan.”

Voor slechtziende reizigers zou het dynamische bussenplein een extra hindernis kunnen vormen. Op dat plein stoppen bussen steeds op een ander perron, afhankelijk voor waar plek is. Van der Zee: “Wij zochten een hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking, dat hen helpt de juiste bus en de juiste bushalte te vinden. Omdat we twee bussenpleinen hebben, met daartussen de stationshal, kwamen we uiteindelijk uit op de eZwayZ-app.”

Bartiméus

Gebruikers van eZwayZ weten op elk moment waar ze zijn. De app is gekoppeld aan aankomst- en vertrektijden, maar ook de aan de in- en uitstaphaltes van alle bussen. Reizigers die bijvoorbeeld met de bus aankomen op het station, daar nog een rondje maken voordat ze doorreizen met een andere bus, zouden dat met de app moeiteloos moeten kunnen doen.

De app werkt via de mobiele telefoon. De app maakt de reiziger op drie manieren duidelijk hoe hij zijn weg moet vinden: met een hoogcontrast geleidelijn die je laat zien hoe je moet lopen, met gesproken aanwijzingen en met trilsignalen. “Het maakt niet uit op welke verdieping je in het gebouw bent, eZwayZ vindt altijd de juiste weg. We hebben de app samen ontwikkeld met Bartiméus – een expertise- en zorgorganisatie voor mensen met een visuele beperking. Daardoor kregen we een goed beeld van de behoefte van de doelgroep en wisten we precies wat we moesten bouwen”, vertelt ontwikkelaar Bart van Heijningen van eZwayZ.

Visuele positionering

De app gebruikt geen GPS, maar met zogeheten ‘visuele positionering’. Van Heijningen: “We hebben vooraf een digitaal beeld, een 3D-model, van het treinstation en de bussenpleinen gescand. De camera op je telefoon vergelijkt zijn beeld, met die van het vooraf gescande beeld en weet vervolgens precies waar je staat. Ook weet je app in welke richting je gedraaid staat. Dat digitale gescande beeld wordt steeds geüpdatet, zodat het altijd meeloopt met aanpassingen in het gebouw.”

Op dit moment werkt de app alleen op de bussenpleinen en in het deel van het Centraal Station vóór de incheckpoortjes. Maar ook buiten het openbaar vervoer is er belangstelling voor de app. Zo gaat ook het Rijksmuseum in Amsterdam de app testen. De app is volgens Van Heijningen bruikbaar voor iedereen die in een groot publiek gebouw de weg zoekt, niet alleen voor mensen met een visuele beperking.

Testen

Mensen met een visuele beperking kunnen de app al testen op Arnhem Centraal. Daarvoor moeten ze zich aanmelden bij Bartiméus. De verwachting is dat eZwayZ nog voor het einde van het jaar voor beschikbaar is in de appstore. Voorlopig alleen voor iPhone 6S en hoger, later volgt ook nog een versie voor Android.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.