Reizigersassistentie NS (foto: NS)

Bestuursakkoord toegankelijkheid OV komt er nu echt aan

Staatssecretaris Vivianne Heijen van Infrastructuur en Waterstaat doet haar uiterste best om het Bestuursakkoord toegankelijkheid openbaar vervoer voor de zomer af te ronden. Het akkoord had er bijna een jaar geleden al moeten liggen, maar liep vertraging op door de langdurige formatie van het huidige kabinet.

Dat schrijft Heijnen in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden van de ChristenUnie, D66, PvdA en GroenLinks. De Tweede Kamer drong er onlangs bij haar op aan om vaart achter te zetten achter het akkoord na een motie van de ChristenUnie en de PvdA. Eind 2020 stemde een meerderheid van de Kamer ook al voor een vergelijkbare motie die opriep tot een bestuursakkoord, maar tot nu toe zonder resultaat.

De Kamerleden willen specifiek weten van Heijnen weten of er in het bestuursakkoord ook afspraken worden gemaakt over toiletten in de treinen van regionale vervoerders en reisassistentie op decentrale lijnen voor mensen met een beperking. Ook vragen ze zich af hoe reisassistentie zich verhoudt tot de voorgenomen sluiting van serviceloketten. Heijnen wil er niet op vooruitlopen zolang de gesprekken met vervoerders, overheden en belangenorganisaties nog gaande zijn. Ze wil alleen kwijt dat sluiting van de serviceloketten geen invloed heeft op de kwaliteit van de reisassistentie.

Onderzoek buurtbussen

Bij de Kamerleden leven ook zorgen over het vervangen van reguliere lijnbussen door buurtbussen, omdat die vaak niet toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Heijnen antwoordt in haar Kamerbrief dat er op dit moment een onderzoek loopt naar de toegankelijkheid van buurtbussen. Daarin wordt onder meer gekeken welke belemmeringen er zijn voor reizigers in een rolstoel en hoe die weggenomen kunnen worden. De verwachting is dat de uitkomsten in november bekend zijn.

Regionale en lokale overheden experimenteren met veel verschillende flexibele OV-concepten, zegt de bewindsvrouw. “De impact daarvan op de toegankelijkheid voor reizigers met een beperking is niet op voorhand vast te stellen.”

Ze is het niet eens met de stelling van de Kamerleden dat een taxisysteem waarbij tevoren gereserveerd moet worden geen gelijkwaardig alternatief is voor een toegankelijke bus.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.