Station Zwolle treinen

Vooral treinforens wil ook na corona thuis blijven werken

Foto Marieke

Nu het corona-advies om thuis te werken is vervallen, is een groot deel van de forensen niet van plan om weer fulltime naar hun werkplek te gaan. Gemiddeld vier op de tien werkenden blijft thuiswerken. Bij de OV-gebruiker is die groep het grootst. Dat blijkt uit de Nationale Smart Mobility Monitor van marktonderzoeksbureau Newcom.

Sinds de coronapandemie losbarstte heeft het Newcom twee keer landelijk onderzoek gedaan naar mobiliteit: eerst in februari 2020 en daarna nog een keer twee jaar later in februari 2022. Volgens het onderzoeksbureau blijft ruim 1,9 miljoen werkende forensen ook nu de coronapiek in Nederland voorbij lijkt ander reisgedrag vertonen dan voor de uitbraak.

Gebruik deelfiets en deelauto verdubbeld

Onder de OV-reizigers zijn met name degenen die de trein nemen om naar hun werk te gaan fervente thuiswerkers. Van de ondervraagde treinforensen laat 67 procent weten gedeeltelijk of geheel thuis te willen blijven werken. Voor autoforensen ligt dat percentage met 22 procent een stuk lager.

Wat verder opvalt in de uitkomsten van het onderzoek is dat het gebruik van zowel deelfiets als deelauto is verdubbeld, vooral onder jongeren tot 35 jaar. Ruim 1,4 miljoen Nederlanders gebruiken weleens een deelfiets, ruim 1,1 miljoen een deelauto. Dat doen ze vooral in stedelijk gebied. De deelnemers aan het onderzoek hebben de indruk dat daarbuiten minder aanbod is.

Lees ook

OV-gebruik en autokilometers groeien ondanks opmars thuiswerken

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.