Kaartautomaat, NS

‘Als alles duurder wordt door inflatie, dan ook het openbaar vervoer’

Kaartautomaat, NS

Als door de inflatie de prijzen in Nederland omhoog gaan, geldt dat logischerwijs ook voor die van het openbaar vervoer. Dat antwoordt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Watersstaat op vragen PvdA-Kamerlid De Hoop over de prijzen van het openbaar vervoer.

Begrijpelijk dat dat geen aantrekkelijk vooruitzicht is, schrijft Heijnen, maar wel logisch. “Immers, ook de vervoerders worden geconfronteerd met hogere kosten die gecompenseerd moeten worden om financieel gezond te blijven.”

NS

Of Heijnen bereid is met NS te praten om te voorkomen dat treinkaartjes niet te duur worden, is niet aan de orde, stelt de staatssecretaris. “Het tariefbeleid van NS is, binnen de spelregels van de concessie, een eigen verantwoordelijkheid van NS. Op grond van de concessie mag NS de tarieven corrigeren voor de inflatie.”

Overigens is er dit jaar geen stijging van de NS-tarieven mogelijk. De prijzen kunnen pas per 1 januari 2023 aangepast worden. Voorafgaand aan een besluit over de tarieven start rond augustus een adviesaanvraag bij de consumentenorganisaties in het LOCOV, waaronder reizigersorganisatie Rover.

Decentrale OV

Gaat het om het decentrale OV, dan geldt een manier van indexeren voor zowel de OV-tarieven als voor de subsidiebijdrage van decentrale OV-autoriteiten aan vervoerders, legt Heijnen uit. “De indexatiewijze is gebaseerd op de algemene kostenverandering in het decentraal OV, gemeten via de lonen, de energieprijzen en overige kosten, waarbij de overige kosten de inflatie volgen.”

De drie componenten samen worden met verschillende wegingsfactoren gecombineerd tot een landelijke tarievenindex voor landelijke kaartjes (LTI) en een landelijke bijdrage-index (LBI) voor de subsidiebijdrage van decentrale overheden. De wegingsfactoren verschillen per vervoersmodaliteit en per energiesoort. Heijnen: “Jaarlijks wordt een jaarprognose bepaald van de indexen, die in de volgende jaarlijkse berekening eventueel worden gecorrigeerd voor de realisatie in het afgelopen jaar.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.