busstation Den Bosch

Vrij reisrecht voor Oekraïense vluchtelingen gestopt

busstation Den Bosch

Met ingang van 1 juni is er een einde gekomen aan het vrij reisrecht van Oekraïense vluchtelingen in het openbaar vervoer in Nederland. Ze moeten nu weer gewoon betalen voor hun bus-, tram- of metrorit. In de treinen van NS geldt het vrij inreizen nog wel.

Sinds 1 maart van dit jaar konden vluchtelingen uit Oekraïne gratis met al het openbaar vervoer naar hun opvangplek in Nederland. De vervoerders wilden met die maatregel hun solidariteit met de Oekraïners laten zien. Volgens de bedrijven is er op grote schaal gebruik gemaakt van dit initiatief.

Decentrale overheden

Inmiddels zijn de procedures voor inreizen van grote groepen Oekraïners belegd bij decentrale overheden. Daarom geldt per 1 juni geen vrij reisrecht meer en moeten Oekraïense vluchtelingen zorgen dat ze een geldig vervoersbewijs hebben als ze de bus, tram of metro nemen. In de treinen van NS geldt het vrij inreizen nog wel. Op vertoon van een Oekraïens identiteitsbewijs en een Duits, Belgisch, Frans of Oostenrijks vervoerbewijs dat niet ouder is dan 24 uur, kunnen Oekraïense vluchtelingen een gratis vervoersbewijs ophalen bij de Tickets en Service-balies op de grotere treinstations van NS.

Het gratis reizen met het ov in Nederland was hoofdzakelijk bedoeld voor het inreizen naar Nederland. Het ging niet alleen om de eerste reis vanuit het buitenland. Ook vervolgreizen om herenigd te worden met familie vielen eronder. Nu het proces rondom de financiële ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen de verantwoordelijkheid van gemeenten is, heeft de OV-sector besloten te stoppen met de tijdelijke regeling voor Oekraïners.

In Almere reizen kinderen van Oekraïense vluchtelingen tot januari 2023 gratis naar school met een speciaal vervoerbewijs gekregen, dat is aangeboden door allGo in samenwerking met de gemeente Almere.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.