Cao openbaar vervoer

Stakingen opgeschort: Cao-onderhandelingen streekvervoer opnieuw gestart

De cao-onderhandelingen beginnen waardoor stakingen voorlopig uitgesteld zijn. Foto: Flickr.

De onderhandelingen over de nieuwe cao Openbaar Vervoer tussen de werkgeversvereniging en de vakbonden, starten op maandag 3 april. Dat laat de Werkgevers Vereniging Openbaar Vervoer weten middels een persbericht. Voorzitter Fred Kagie zegt blij te zijn om terug te keren naar de onderhandelingstafel. 

De afgelopen dagen voerden de werkgevers intensieve verkennende gesprekken met vakbonden FNV en CNV over de nieuwe cao voor het streekvervoer. Dit gebeurde onder leiding van twee verkenners. Deze verkenning heeft opgeleverd dat de partijen vanaf maandag opnieuw gaan onderhandelen en dat er niet gestaakt wordt. Fred Kagie: “We spannen ons maximaal in om te komen tot een nieuwe cao voor al onze medewerkers.”

Vakbond CNV meldde onlangs dat de gesprekken met de verkenners “intensief waren”. De bonden eisen onder meer hogere lonen en een structureel lagere werkdruk. Om die eisen af te dwingen, werd in het streekvervoer herhaaldelijk gestaakt. Daardoor vielen er telkens veel bussen uit, met overlast voor reizigers tot gevolg.

Maar er zijn stappen gezet onder leiding van de verkenners, bevestigt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. “Er ligt een bredere basis met onder meer werkdrukmaatregelen.” Vanuit die basis kan dan verder worden onderhandeld. “We zijn er nog niet, maar streven ernaar met Pasen een akkoord te hebben.” Maar dat is geen harde deadline en de bonden houden ook nog rekening met de mogelijkheid dat de gesprekken weer vastlopen.

Ook CNV ziet potentie in de nieuwe onderhandelingen. “We zien voldoende basis voor nieuwe onderhandelingen”, constateert onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. “De werkgevers hebben toegezegd dat ze bijvoorbeeld behoorlijke stappen willen maken met het aanpakken van de werkdruk. Ook op het gebied van loon en een ouderenregeling zien we mogelijkheden om eruit te komen. We gaan de onderhandelingen maandag positief in.”

Bij de nieuwe onderhandelingen sluiten de verkenners ook weer aan om de broze onderhandelingen te begeleiden. Namens de VWOV laat voorzitter Fred Kagie weten blij te zijn dat de onderhandelingen worden hervat. Hij zegt dat de werkgevers zich “maximaal inspannen om te komen tot een nieuwe cao”.

Lees ook:

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Stakingen opgeschort: Cao-onderhandelingen streekvervoer opnieuw gestart | OVPro.nl
Cao openbaar vervoer

Stakingen opgeschort: Cao-onderhandelingen streekvervoer opnieuw gestart

De cao-onderhandelingen beginnen waardoor stakingen voorlopig uitgesteld zijn. Foto: Flickr.

De onderhandelingen over de nieuwe cao Openbaar Vervoer tussen de werkgeversvereniging en de vakbonden, starten op maandag 3 april. Dat laat de Werkgevers Vereniging Openbaar Vervoer weten middels een persbericht. Voorzitter Fred Kagie zegt blij te zijn om terug te keren naar de onderhandelingstafel. 

De afgelopen dagen voerden de werkgevers intensieve verkennende gesprekken met vakbonden FNV en CNV over de nieuwe cao voor het streekvervoer. Dit gebeurde onder leiding van twee verkenners. Deze verkenning heeft opgeleverd dat de partijen vanaf maandag opnieuw gaan onderhandelen en dat er niet gestaakt wordt. Fred Kagie: “We spannen ons maximaal in om te komen tot een nieuwe cao voor al onze medewerkers.”

Vakbond CNV meldde onlangs dat de gesprekken met de verkenners “intensief waren”. De bonden eisen onder meer hogere lonen en een structureel lagere werkdruk. Om die eisen af te dwingen, werd in het streekvervoer herhaaldelijk gestaakt. Daardoor vielen er telkens veel bussen uit, met overlast voor reizigers tot gevolg.

Maar er zijn stappen gezet onder leiding van de verkenners, bevestigt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. “Er ligt een bredere basis met onder meer werkdrukmaatregelen.” Vanuit die basis kan dan verder worden onderhandeld. “We zijn er nog niet, maar streven ernaar met Pasen een akkoord te hebben.” Maar dat is geen harde deadline en de bonden houden ook nog rekening met de mogelijkheid dat de gesprekken weer vastlopen.

Ook CNV ziet potentie in de nieuwe onderhandelingen. “We zien voldoende basis voor nieuwe onderhandelingen”, constateert onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. “De werkgevers hebben toegezegd dat ze bijvoorbeeld behoorlijke stappen willen maken met het aanpakken van de werkdruk. Ook op het gebied van loon en een ouderenregeling zien we mogelijkheden om eruit te komen. We gaan de onderhandelingen maandag positief in.”

Bij de nieuwe onderhandelingen sluiten de verkenners ook weer aan om de broze onderhandelingen te begeleiden. Namens de VWOV laat voorzitter Fred Kagie weten blij te zijn dat de onderhandelingen worden hervat. Hij zegt dat de werkgevers zich “maximaal inspannen om te komen tot een nieuwe cao”.

Lees ook:

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.